Мер Житомира пропонує не вивчати в школах російську

Остап Вернигора 12.04.2022 857
 Alebloshka / Depositpho

В агресивній політиці кремля російська мова займає особливе місце - головного елемента гібридної війни. Саме під приводом «захисту узькоговорящіх» і почалося військове загарбання Криму. Теж самісіньке було і в Донецькій та Луганській областях. Цікаво, що ще за петра першого, всього триста літ тому, армія московитів розмовляла єдиною уйгурською. А сто років тому крайні царські генерали скаржилися, що новобранці з різних частин росії не тямлять мови один одного. Бо насправді то й не росія, якої до 17 століття не існувало в історії, топонімах і природі, а загарбані національні краї імперії. І сучасна російська мова, як видно із перехоплених СБУ розмов та надрукованих щоденників окупантів, зведена ними скоріше до зліпленого деякими цензурними словами набору матюччя. Котрі пояснюють лише варварську місію «асвабадітєлєй», яка і є їхньою суттю - бити, крушити, красти, вбивати.   

Після недавніх жахів Бучі, Ірпеня, Ворзеля, Гостомеля та інших дуже гарних раніше містечок обабіч Житомирської траси, де українців катували, гвалтували і розстрілювали лише для того, «щоб боялися російську армію», виникає питання людської адекватності загарбників. І поводирів, відповідно. Те, що деяка частина українців досі публічно використовувала російську, звично аргументуючи «та яка різниця, якою мовою?» додавало забамбуленим пропагандою оркам лише цинізму і свавілля в «освоєнні» окупованих українських земель і насиллі над громадянами чужої держави. Для дієвішої відсічі імперських потуг і обмеження «узького міру» абсолютно слушну ідею в соцмережах озвучив міський голова Житомира Сергій Сухомлин:

- Поки що це лише моя думка, але ми будемо обговорювати її з департаментом освіти, щоб з 1 вересня ми вже не набирали класи із вивченням російської мови. У найближчі 20-30 років нашим дітям ця мова точно не знадобиться.

«Мова – кордони нації»

Ще раніше звучала думка фахівців, що російську слід вивчати лише у деяких військових училищах, щоб мати перекладачів у випадку військових дій з імперією. До речі, за висновками ЗМІ, популярність української у додатках для вивчення мов після повномасштабної війни недоімперії зросла майже у 6 разів! Українці вже генному якомусь рівні починають розуміти, що єдиний наш порятунок у цій тисячолітній війні із суздальцями, потім московитами, москалями, росіянами – це міцна держава з могутньою армією і єдиною мовою. Як у Прибалтиці, де іншомовні громадяни, що не склали іспити з історії та рідної мови, позбавлені права обирати, бути обраними та працювати в державних структурах. Надважливі ролі рідної мови дохідливо розповіла професор Львівської політехніки Ірина Фаріон:

- То скільки цьому народу і собі маємо пояснювати, що мова – це не засіб комунікації! Це – кордони нації. Це перший і останній бастіон захисту держави. Ми скільки років не мали держави… Чому ми відродились? Бо мали мову. І у вас тут, на святій Буковині, і на Галичині, і по всій Україні ми її зберегли – нашу українську мову, а, значить, зберегли саму державу.

Ідея Сергія Сухомлина, щойно озвучена ним, саме про це, про захист держави. Яку з надвеликими зусиллями виборюємо тепер і на фронті, і в тилу. Буча, Ворзель, Ірпінь, Гостомель 2022-го, ще раніше Голодомори 47-го і 33-го, Базар 1921-го, Батурин  1709-го, Київ 1169-го, то все страшні рани на тілі нашого народу, завдані «мишебраттями». Щойно вони самі збудували з нами і цивілізованим світом стіну, за якою ця недоімперія має нарешті впасти. А стіну необхідну потужно посилити виключно державною українською мовою. В іншому разі на місці російської у ній обов’язково виникне пролом! Пам’ятаймо! Адже історія карає за незнання її уроків.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ