Меценатські пенсії: кому і як

За матеріалами інтернет-видань 16.04.2023 394
Меценатські пенсії: кому і як

Сьогодні в гостях у "Фермера Придніпров'я" - Лариса Дуксова, перша заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.
Мова йтиме про солідарну пенсійну систему, добровільну участь у пенсійному страхуванні та запровадження меценатських пенсій.  

 

 

Що таке солідарна пенсійна система та які види пенсійних виплат є у солідарній системі?

Це дуже актуальне питання, тому що ми часто стикаємося з тим, що багато людей не знають яка пенсійна система діє в Україні, куди направляються сплачені внески.
Нагадую, що в Україні діє солідарна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, яка базується на засадах солідарності і субсидування та здійснення виплати пенсій і надання соціальних послуг за рахунок коштів Пенсійного фонду. Тобто – усі кошти, що нараховуються підприємствами та застрахованими особами до Пенсійного фонду України, одразу ж виплачуються нинішнім пенсіонерам.
У солідарній системі призначаються такі пенсійні виплати:
- пенсія за віком;
- пенсія по інвалідності;
- пенсія у зв'язку з втратою годувальника.

 

Як обчислюється страховий стаж у солідарній системі, та які його вимоги у 2023 році для виходу на пенсію?

Страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок (стаття 24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).
Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків з урахуванням сум страхових внесків, сплачених виходячи з мінімальної заробітної плати, є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.
Право на призначення пенсії за віком мають чоловіки та жінки після досягнення 60, 63 або 65 років. Вік виходу на пенсію визначає набутий особою страховий стаж.
Так, для отримання пенсії у 2023 році після досягнення 60 років необхідно мати не менше 30 років страхового стажу, після досягнення 63 років –  не менше 20 років, 65 – не менше 15. Поступово кількість необхідного стажу збільшуватиметься і 2028-го досягне 35 років.
 

У житті людині трапляються різні непередбачувані випадки, особливо зараз, у воєнний період. Може таке статися, що не вистачить страхового стажу. Раніше ми мали змогу докупити стаж. Чи залишилася чинною норма, як це зробити?

Так. Для того, щоб докупити страховий стаж за попередній період, необхідно укласти Договір про добровільну сплату єдиного внеску з органом податкової служби за місцем проживання на термін не менше одного року з обов’язковою сплатою єдиного внеску у сумі, що в розрахунку на місяць повинна бути не менше за мінімальний страховий внесок. Сплачувати можливо і більшу суму, але вона не повинна перевищувати максимальну величину єдиного внеску.
Нагадаю, мінімальний страховий внесок з 1 січня 2023 року становить
1 474,00 грн (із розрахунку мінімальної заробітної плати 6 700,00 грн та розміру єдиного внеску 22%), максимальний –  22 110 грн на місяць (із розрахунку 100 500,00 грн х 22%).
Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Розмір мінімального страхового внеску за місяць при одноразовій сплаті становить
2 948,00 грн (6 700 грн х 22% х 2).
 

Як взяти добровільну участь у пенсійному страхуванні за допомогою вебпорталу е-послуг Фонду?

Добровільну участь у пенсійному страхуванні можуть брати як застраховані, так і не застраховані особи старші 16 років.
Пенсійним фондом України розроблений алгоритм дій для зручності через  вебпортал електронних послуг Фонду. Для цього потрібно:
- Зайти на вебпортал електронних послуг Фонду (portal.pfu.gov.ua)
- У розділі “Комунікації з ПФУ” обрати вкладку “Договір на добровільну участь”;
- Заповнити дані особи, на користь якої хочете сплачувати добровільні внески. У разі сплати внесків за себе натиснути кнопку “Бажаю сплачувати внески за себе” та дозаповнити поля, позначені зірочкою;
- Дати згоду на передачу та обробку своїх персональних даних і підтвердити дані особи, поставивши відповідні позначки;
- Для ознайомлення зі змістом Договору та Заяви натиснути кнопку “Переглянути договір”, почергово обравши опції “Договір” та “Заява на добровільну участь”. У разі необхідності можете відредагувати внесені дані, завантажити документи;
- Перейти до оплати внесків, натиснувши кнопку “Підписати та сплатити”. Обрати одну із запропонованих опцій здійснення платежу:
• “сплатити через “Portmone” – дозволяє здійснити оплату внесків одразу. У платіжному документі, який з’явиться на екрані, зазначте суму внеску та виконайте всі наступні дії, які запропонує система;
• “сформувати платіжне доручення” – дозволяє завантажити платіжний документ для подальшої його сплати у будь-якому банку або через іншого надавача послуг.
 

А якщо громадянин звільнився з роботи, а на нову ще не влаштувався, він може сплатити добровільні внески за кілька місяців, щоб не втрачати стаж?

Так, це можливо. Сплатити добровільні внески у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування протягом того періоду часу, який визначає громадянин самостійно. Платежі можна здійснювати як упродовж кількох місяців, так і протягом кількох років. І я знову звертаю увагу на вебпортал електронних послуг Фонду, тому що він у допомогу.
 

В Україні вже запроваджені меценатські пенсії. Що це таке та як  працює?

Будь-яка особа, громадянин, який проживає в Україні, за кордоном, може здійснити на свій розсуд благодійну пожертву до Пенсійного фонду України для того, щоб допомогти збільшити розмір пенсій для своїх батьків чи будь-кого.
На виплату певній людині спрямовується 70% внеску, а 30% – до солідарної пенсійної системи. Ці кошти розподілятимуть між пенсіонерами з найнижчими пенсіями.
Благодійний внесок можна зробити через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.
Для цього потрібно:
- Зайти на вебпортал електронних послуг Фонду (portal.pfu.gov.ua)
- Обрати розділ “Благодійні пожертви”
- Заповнити поля:
• якщо ви бажаєте зробити благодійний внесок на користь конкретного пенсіонера, потрібно зазначити суму, прізвище, ім’я та по батькові отримувача, а також його реєстраційний номер облікової картки платника податків;
• якщо ви бажаєте зробити внесок на користь усіх пенсіонерів, варто зазначити лише суму.
Як приклад: здійснено благодійність 10 тисяч гривень конкретній особі. Після надходження коштів на окремий рахунок Пенсійного фонду України, 70% благодійного персоналізованого внеску (у наведеному прикладі це 7 тисяч гривень) буде включено у виплатні документи для обраного пенсіонера. Решту, 30%, буде спрямовано на фінансування пенсій інших пенсіонерів.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ