«Ми зараз йдемо до знищення малого агробізнесу»

Марина Бабич 10.02.2024 1281
«Ми зараз йдемо до знищення малого агробізнесу»

Конгрес фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області - на сьогодні досить потужна організація, яка об'єднала аграріїв-однодумців і допомагає їм долати фінансові і законодавчі перешкоди для продовження діяльності. На жаль, велика війна вносить корективи в робочі цикли і вибиває часто-густо із трудової колії.
Ця напрацьована роками колія, як знають фермери, не любить несподіванок і не прощає безвідповідальності і помилок.
Досить активно члени Конгресу фермерів виборюють у влади право "бути", хоча мають і право "мати", бо вся продовольча безпека області, банально це  чи ні, концентрується на праці місцевих аграріїв. Завдяки їх надзвичайним зусиллям утримується Армія і громади області. Це і сплата податків, і закупівля військового технічного обладнання, необхідних автомобілей для фронту і навіть звичайного одягу для воїнів.  У цей час ніхто не питає в сільгоспвиробників: чи вистачає вам коштів погасити кредити і чи є робітники, щоб розпочати посівну?

Саме відсутність кадрів в агросекторі Дніпропетровщини стала причиною звернення членів Конгресу фермерів до Президента України Володимира Зеленського. Лист до нього був надісланий ще у серпні минулого року. Тоді це питання в місцевому телеефірі озвучили Голова Конгресу фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської  області Анатолій Гайворонський, Голова Асоціації фермерів Новомосковського району Олександр Суліма, Голова Асоціації фермерів Дніпровського району Олександр Лапа.
На пресконференції вони, зокрема, зазначили, що у зверненні до Президента йдеться про недоліки встановленої законодавчо мобілізаційної системи, яка не враховує критерії малих і середніх сільгосппідприємств.  
На думку Анатолія Гайворонського, очільника Конгресу, закон на боці великих агрохолдингів.

"Ми не можемо забронювати всіх спеціалістів, бо закон про бронювання дозволяє бронювати категорії лише тих господарств, де

  • площа обробітку не менше 500 га землі
  • якщо не менше 20 зареєстрованих працівників
  • якщо з керівником господарства заключено мобільне завдання.

Про що це говорить? Що законом захищений лише крупний агробізнес. Бо 20 зареєстрованих працівників можуть працювати в агрохолдингу, який обробляє 10 тисяч га землі. А малі фермерські господарства нікому не потрібні, про них просто забули. Вони не підпадають під категорію мобільного завдання. Тобто, уточнимо, про них забули чи вже попрощалися з ними? Але ми будемо відстоювати позицію малих фермерів. Вони важливі для розвитку аграрної галузі і країни в цілому", - сказав Анатолій Гайворонський.

Він впевнений, що кожна людина під час воєнних дій повинна брати посильну участь у війні.

"Якщо ми не воюємо, то повинні допомагати військовим. Кожний громадянин України. Це діло честі кожної людини. Тому ми запропонували з кожного обробленого гектара землі в ФГ платити по 400 грн. за один рік користування землею. Це можуть зробити і малі, і великі агропідприємства . Таким чином, це виявить, які агропідприємства працюючі, а які  - на папері. І не треба їх моніторити, контролювати. Ми заплатили, подали список людей, які вирощують урожай, і воєнкомат повинен їх зареєструвати.
 Порахуємо, в області десь понад 2, 5 млн. га обробленої землі. Помножимо на 400 грн., вже отримаємо мільярд грн. Хіба це не солідна допомога ЗСУ на дрони, авто, амуніцію? А скільки такої землі по Україні? Чомусь же українській владі не вигідно це зробить? До сих пір ми не маємо відповіді ні на Звернення, ні відповіді на  інші аграрні питання.
Наша пропозиція була б справедливою по відношенню до всіх, то працює на землі, і малих, і великих  сільгоспвиробників", - зауважив очільник Конгресу фермерів Дніпропетровщини.

За його словами, у великих містах поки ще вільно перебувають чоловіки, спокійно сидять у барах і ресторанах, а в селах люди вранці йдуть на роботу і отримують повістки. І тоді аграріїв непокоїть питання,  як  же зберегти своє господарство і продовжувати виробництво овочів, зернових культур. Бо тракториста забрав воєнкомат.

"Ми можемо спланувати сівозміну, визначити, яку техніку в кредит взяти, і як зможемо ці кредити повернути державі, але коли немає кому виходити в поле, то чому держава цим не переймається, а про віддачу позик дбає", - пояснив Анатолій Іванович.

Його підтримав  у ході виступу і  Олександр Лапа, Голова Асоціації фермерів Дніпровського району :

"Ми -  овочівники.  Херсон тимчасово окупований.  Нікопольщина, як один з гегемонів овочівництва, випадає через відсутність води,  в Одесі, Миколаєві теж ускладнення через постійні ворожі обстріли. З овочами в країні  -  критична ситуація. Вінниччина і Дніпропетровщина стали на їх місця. І що маємо? Вирощуємо в досить складній інфраструктурі, крапельному поливі, техніка сучасна - одні кнопки. Пенсіонера на неї не посадиш.   Агронома, якщо забрали на війну, треба навчати кілька років, бо досвід вирощування овочів нелегкий. То, скажіть, як тримати тил ?"- розповів Олександр Лапа.

У Новомосковщині діє багато малих фермерів ( в них по 50-100га землі в обробітку), вони самі виконують обов'язки і  голови підприємства, і бухгалтера, і тракториста.

"Для таких система не вибудувана. Я вважаю основне завдання держави: щоб і малі, і великі агровиробники були на одному рівні. Тому, дивлячись в сьогоднішній день, констатую, що ми зараз йдемо до знищення малого агробізнесу. А в передових країнах, як Франція, Німеччина, розвивають 80 - 90% господарств малого і середнього бізнесу. Решта - агрохолдинги. У нас  - все навпаки", - підкреслив Олександр Суліма, Голова Асоціації фермерів Новомосковського району.

Безперечно, що фермери Дніпропетровщини побоюються монополізації сільськогосподарського ринку і витіснення з нього малого виробника, на це вказують численні провладні рішення. Але Конгрес фермерів  не мовчить і застерігає з усіх відкритих публічних  площин про наслідки, які можуть бути незворотніми і руйнівними для сільського господарства області і країни в цілому.

Так, Перемога буде за нами, -  кажуть фермери Дніпропетровщини.
За ким?
За тими, хто видюжить все і не зупиниться захищати своє життя, свою справу і землю, що годує. А вона поки годує всіх, і тих, хто нею живе і тих, хто її перепродує і нею  маніпулює...
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ