На Дніпропетровщині активізувався шкідник, який за 10 днів з'їдає 25 зерен пшениці

За матеріалами інтернет-видань 23.05.2022 319

Хлібна жужелиця у весняний період досить небезпечна.  ЇЇ личинка живиться  впродовж 45–50 днів. А це майже весь період весняного кущення. Якщо в цей період не боротися з шкідником, це приведе до значних втрат врожаю. Жужелиця найбільше пошкоджує ті посіви, на яких рослини ще не розкущилися. Живуть личинки в верхньому шарі ґрунту, в нірках поруч з рослиною. Вночі вони виповзають з нірок і живляться листям пшениці. Для живлення вдень личинки втягують листя в нірки і там об’їдають їх.
Наприкінці квітня – другій половині травня личинки заляльковуються в ґрунті на глибині 10-20 см. Через 15-25 діб починається масовий вихід жуків і збігається з фазами молочної та воскової стиглості озимої пшениці. Жуки в цей час активно живляться зерном у колосі. За добу один жук з’їдає до 30 мг зерна, за 10 днів — 25 зерен.

Фахівці LNZ Group обстежили  посіви озимої пшениці Дніпропетровської області і виявили на полях поширення хлібної жужелиці.
Повідомляє головний сайт для агрономів.
На думку спеціалістів,  ознаки пошкодження рослин означають, що  активність шкідника  нетипова для цього часу.  Личинка має бути у стадії спокою. Натомість вона продовжує ще харчуватися.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ