НА ЕНЕРГЕТИЧНОМУ ФРОНТІ ЗМІН НЕ УНИКНУТИ

За матеріалами інтернет-видань 17.06.2023 326

 

ДПЕК втратив 127 співробітників через обстріл росії » Слово і Діло

Олена КОЩЕНКО.

Ситуація в енергосистемі України знову наблизилася до критичної межі. Обленерго оновили графіки вимкнення світла. Невже побутовим споживачам почнуть його відключати, як це було восени і взимку минулого року?

ДНЯМИ національна енергетична компанія «Укренерго» опублікувала застережливе повідомлення такого змісту. Хоч зараз в Україні виробництво електроенергії для покриття потреб споживачів достатнє, однак стало істотно зростати використання її у вечірній час. Тоді як росія не припиняє масованих ракетних та дронових атак, націлених на об’єкти нашої енергоструктури, надто на прифронтових територіях. Пошкодження складні й масштабні, вимагають багато ресурсів та часу для відновлення обладнання.

Тому в компанії закликали українців розумним споживанням підтримати енергетичний фронт: зменшити навантаження на енергосистему у пікові вечірні години, з 19:00 до 22:00. Це не означає, що весь цей час треба сидіти без світла. Достатньо мінімізувати функціонування потужних електроприладів — бойлерів, пральних машин, генераторів, кондиціонерів, прасок. А якщо їх і вмикати, то принаймні по черзі. Важливо також не залишати в розетках техніку, яка не використовується. Ну і, звичайно ж, не забувати вимикати світло, виходячи з кімнати. Якщо кожний громадянин, стверджують фахівці, усвідомить нинішню складність ситуації у вітчизняній енергосистемі, це допоможе уникнути віялових відключень електрики.

Окрім руйнування інфраструктурних об’єктів, негативним фактором є і недостатня генерація електроенергії. До війни 60,1% усієї генерованої у країні електрики припадало на атомні електростанції. Проте найбільшу в Європі — Запорізьку, яка до 2022-го виробляла п’яту частину всієї вітчизняної електроенергії, вже понад рік контролюють окупанти. П’ять із шести її реакторів сьогодні у стані «холодної зупинки». На решті АЕС, як розповіла в інтерв’ю ЗМІ експерт із питань ядерної енергетики Ольга Кошарна, триває масштабна ремонтна кампанія, щоб підготуватися до наступного опалювального сезону. Частина їхніх енергоблоків не працює.

У той же час об’єкти гідроенергетики, яка до 24 лютого 2022 року виробляла близько 10% усієї електрики в Україні, 35 разів зазнавали масштабних руйнувань. Унаслідок бойових дій пошкоджено 75% потужностей теплових електростанцій, більш ніж наполовину зменшилося виробництво сонячної та вітрової електроенергії.

У багатьох може виникнути запитання: чому ж тоді Україна в такій ситуації відновила експорт електрики, зокрема до Молдови, Польщі та Словаччини? А нас закликають заощаджувати світло. Як це розуміти?

Річ у тому, пояснюють енергетики, що в українській енергосистемі час від часу, переважно у ранкові та нічні години, виникає надлишок генерованої електрики. В цей період ми можемо її експортувати. А за отримані гроші в разі потреби — імпортувати. Втім, у пікові вечірні години можливість імпортування в нашої країни мінімальна, адже в цей час і енергосистема країн-партнерів витримує значні навантаження і потерпає через дефіцит генерації.

А тим часом рф не припиняє обстрілювати прифронтові території, якими постійно пошкоджуються мережі обленерго. Так, цього місяця в Донецькій області внаслідок ворожих атак було знеструмлено вісім населених пунктів. У Харківській області через вогонь противника без електроенергії зосталися понад 13 тисяч споживачів. Потерпають без електрики на Сумщині, Запоріжжі, Херсонщині, Чернігівщині…

Енергетики роблять усе можливе, аби не допускати віялових відключень. Допомогти їм можемо і ми, підтримуючи енергетичний фронт економним споживанням електрики.

P.S. Тим часом Укренерго повідомило, що разом з Укргідроенерго опрацьовує сценарії подальшої збалансованої роботи енергосистеми з урахуванням наслідків руйнування Каховської ГЕС. Змінюється режим роботи гідроелектростанцій, розташованих вище по Дніпру, аби мінімізувати обсяг води, що надходить у Каховське водосховище.

Виробництва електроенергії достатньо для забезпечення потреб споживачів. Щоправда, вдень 8 червня виник дефіцит потужності через посилене її споживання, але Україна оперативно активувала аварійну допомогу від енергосистем Польщі та Румунії.

"Сільські вісті"



Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ