ЩО КОЇТЬСЯ З НАШОЮ ОСВІТОЮ

За матеріалами інтернет-видань 17.06.2023 583
  • Освітня панорама

Позбуваються «білих плям»

Олена БЕГМА.

МІНІСТР освіти і науки Оксен Лісовий та голова Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак відмовилися від здобутих ними наукових ступенів — кандидата філософських наук та доктора технічних наук відповідно. Чиновники заявили про це публічно. Обидва мотивують свій учинок «необхідністю позбавлення від старої культури держчиновників», в якій наявність наукового ступеня «є не науковим досягненням», а престижним статусом, «необхідним аксесуаром». От тільки чому аж тепер спохопилися й вирішили оновити свій «статусний гардероб» відповідно до віянь часу? Бо вслід за ексміністром, плагіатором Шкарлетом, «підгоріло» на ниві їхньої академічної доброчесності? Як відомо, експертизи дисертацій Лісового і Бабака показали часткові збіги тексту з роботами інших учених.

Соціальні мережі відреагували на подію досить критично. Коментарі були на кшталт: «Самі вигадали механізм і швиденько ним скористалися, щоб не мати «білих плям» у своїй кар’єрі»; «хто сам і чесно заробив звання, ніколи від нього не відмовиться».

В педагоги не піду

МЕНШ як через три тижні, у липні, розпочнеться вступна кампанія. Більшість абітурієнтів уже визначилися з вибором, ким хочуть стати. Тим часом соціологи оприлюднили звіт про результати опитування випускників щодо популярності професій. Найбільше молодь цікавиться такими фахами — IT-фахівець різних спрямувань, економіст, юрист, дизайнер, архітектор, журналіст, маркетолог, філолог. Непопулярною серед вступників останніми роками стала професія вчителя. Одна з причин — низька зарплата. Дуже мало охочих вступати на факультети хімії, фізики та математики. Дійшло навіть до того, що деякі заклади змушені закривати ці спеціальності, бо не набирають достатньо студентів.

Задекларувати можна і тримовність...

МІНОСВІТИ оголосило про розробку програми із запровадження у курс старшої школи білінг­вальної (двомовної) освіти. Її старт запланований на 2027 рік. Ідея передбачена масштабною реформою середньої освіти. Про що йдеться? Білінгвальна освіта передбачає одночасне викладання всіх або вибіркових предметів двома чи більше мовами. Передбачається, що у ліцеях спершу почнуть викладати українською та англійською тільки обов’язковий профільний предмет. У разі успіху програму розширять і на інші дисципліни.

Почин міністерства ґрунтується на успішній багаторічній практиці у Європі, де випускники шкіл добре володіють однією або й кількома іноземними мовами. Так, університет Кембриджа має чи не найбільшу програму з розвитку такої системи викладання у школах. Однак МОН наразі не уточнило, де набиратимуть учителів для викладання предметів іноземною мовою. Адже таких фахівців наші педвиші ще навіть не починали готувати.

Чи зарахують навчання у закордонній школі?

ЧЕРЕЗ ПОВНОМАСШТАБНЕ вторгнення росії чимало українців, шукаючи захисту, виїхали за кордон. Нині ж частина їх вирішила повернутися додому разом із дітьми, які здобували освіту у школі країни перебування. Чи зарахують в Україні це навчання? У МОН дали таке роз’яснення.

Аби наш заклад освіти міг зарахувати учневі вже вивчені за кордоном предмети, які дублюються в українській програмі, потрібна довідка про академічну успішність із закордонної школи. Якщо такої не буде, доведеться скласти додаткове оцінювання. Для учнів 5-8-х та 10-го класів воно може проводитись навіть у форматі «склав — не склав». А з таких предметів, як українська мова, література та історія України, потрібно пройти оцінювання і отримати річну оцінку.

Свідоцтво про здобуття освіти за цей рік зможуть одержати діти, які перебувають за кордоном та навчаються в українських школах онлайн. Якщо дитина завершила очно тільки заклад за межами України, її атестат також визнаватимуть.

Зарплата залежить від категорії та досвіду

ДО РЕЧІ, про вчительські гаманці… Міносвіти надало інформацію про середній розмір зар­плати шкільних вчителів-предметників у 2020-2023 роках. Вона нараховується відповідно до кваліфікації та досвіду роботи. Педагоги також можуть одержувати доплати від регіональних адміністрацій і місцевих громад. Загалом же вчитель вищої категорії в Україні має посадовий оклад 7001 гривню. Разом із доплатами та надбавками середня заробітна плата педагога з грудня 2021-го по грудень 2023 року становить 13 759 гривень.

Які шкільні предмети «дорожчі», свідчать пропозиції на сайтах із пошуку роботи. Найвище роботодавці оцінюють викладачів англійської мови — готові платити пересічно 18 500 грн на місяць, а найнижче — вчителів трудового навчання: 9400 грн.

Чинять освітній геноцид

НА ОКУПОВАНИХ територіях України загарбники запроваджують власні стандарти освіти, залучаючи до навчання наших дітей учителів із росії. А оскільки серед тих, хто погоджується їхати в Україну, досвідчених фахівців бракує, то присилають студентів. Вони прибувають у складі нібито волонтерських «гуманітарних місій». Так, за даними дослідження Інституту масової інформації, лише протягом минулого року було організовано 147 псевдомиротворчих групових відряджень таких педагогів-«волонтерів» на Донбас. Заманюють їх, ясна річ, рублем, пропонуючи за тиждень праці дві місячні зарплати. Окрім цього, покривають витрати на проживання. При цьому завданням учителів із рф є не стільки викладання того чи іншого предмета, скільки поширення ідей «руского міра» на українських школярів і їхніх батьків.

Водночас загарбники намагаються силою припинити навчання дітей онлайн в українських закладах. Зокрема, створили «комісії у справах неповнолітніх», які виписують батькам штрафи за навчання дітей в українських школах.

Дослідники доходять висновку, що русифікація освіти на окупованих територіях України може відповідати кваліфікації «культурного геноциду» або «освітнього геноциду», концепцію якого розробив юрист Рафаель Лемкін, автор першого договору ООН з прав людини та Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

Очне навчання там, де це можливо

СПОЧАТКУ пандемія, а потім війна докорінно змінили життя школярів та студентів. Вони довго були на дистанційному навчанні, не завше належним чином організованому. Через це в багатьох утворилися значні прогалини у програмних знаннях. Надолужити їх, на думку МОН, можна тільки за умов подальшого очного навчання. Очільник Міносвіти Оксен Лісовий висловив сподівання, що офлайн навчання стартує з початку наступного навчального року. Водночас він наголосив, що це буде можливим у регіонах, де дозволить ситуація з безпекою. Адже у країні триває війна.

Поліцейські наглянуть і за школами

ШКОЛИ в Україні включать до системи охорони поліції. Міністерство внутрішніх справ та Національний педагогічний університет розробили проєкт спільного з МОН наказу «Про затвердження порядку раннього попередження та евакуації учасників освітнього процесу в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти». Він передбачає алгоритми дій у разі виникнення загрози для школярів та вчителів. Також ідеться про запровадження «паспорта безпеки» шкіл, які почнуть обладнувати камерами спостереження, пультами охорони тощо. Як повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, уже найближчим часом цей наказ має бути закріплено відповідною урядовою постановою.

"Сільські вісті"

 

 

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ