НА ШАХТАХ ЗАХІДНОГО ДОНБАСУ ЖІНКИ ЗАМІНЯТЬ ЧОЛОВІКІВ, ЯКІ ПІШЛИ НА ФРОНТ

За матеріалами інтернет-видань 03.12.2023 212

Стверджують, що це вперше в історії

Валерия Федоренко

03.12.2023 

Уперше в історії: на шахтах Дніпропетровщини жінки замінили чоловіків, які пішли на фронт

У Дніпропетровські області, на одній з вугільних шахт, жінки стали на заміну чоловікам, які пішли воювати. Про це повідомляє сайт «Наше місто» з посиланням на «Волинь».

На одній з вугільних шахт на Дніпропетровщині, для вирішення проблеми нестачі працівників, на роботу беруть жінок, які тепер працюють шахтарками.

За інформацією агентства Reuters, вперше в історії на шахтах жінкам дозволили працювати під землею. ДТЕК, власники цих шахт, повідомили, що майже 3 тисячі з 20 тисяч шахтарів знаходяться на війні. Тому зараз у цій галузі, яку раніше вважали виключно чоловічою, українські жінки прийшли працювати, замінюючи тих, хто воює на фронті.

22-річна Христина розповідає, що протягом п’яти місяців працювала на глибині 470 метрів під землею. Жінка довго вагалася у своєму рішенні, оскільки їй доводиться залишати свого 4-річного сина під наглядом бабусі. До того ж її рідне місто Павлоград, розташоване за 100 кілометрів від фронту, часто стає мішенню російських окупантів.

Христина обслуговує невеликі потяги, що перевозять робітників шахти до місця, де вони спускаються до вугільних пластів. Дівчина каже, що робота важка, але платять добре. Окрім того, вона відчуває обов’язок залишитися й зробити свій внесок для тих, хто пішов воювати.

«Тут зараз одні жінки. Ми не можемо покинути все це і піти на іншу роботу. Не можемо підвести наших хлопців», – каже Христина.

Також шахтарка ділиться: її старший брат працював на цій самій шахті і вирішив приєднатися до Збройних Сил України через два тижні після початку повномасштабного російського вторгнення у 2022 році.

За даними Reuters, до початку вторгнення деякі жінки вже працювали на шахтах, але уряд забороняв їм роботу під землею через те, що вона є фізично важкою. Після скасування цієї заборони на шахтах компанії ДТЕК під землею тепер працюють близько 400 жінок, що становить 2,5% від загальної кількості підземних робітників.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ