На Закарпатті 16 громад разом будуватимуть сміттєсортувальний завод

За матеріалами інтернет-видань 23.02.2022 1222
На Закарпатті 16 громад разом будуватимуть сміттєсортувальний завод

Досягнення Полянської громади є цілком унікальним: вона змогла підписати договори міжмуніципального співробітництва із 16-ма довколишніми громадами - щодо створення сміттєсортувального заводу на 80 робочих місць.

Обсяг інвестицій у будівництво складає 12 млн євро, 9 з яких мають заплатити німецькі інвестори, а ще 3 млн євро повинні надійти через субвенцію на соціально-економічний розвиток. Будівництво має початися у травні цього року. 


Всі громади, що підписали договори, виділили свою частку грошей відповідно до кількості жителів на створення проєктної документації майбутнього заводу, яка вже повністю готова. Також вони взяли на себе зобов’язання регулярно доставляти за власний рахунок сміття зі своїх громад до селища Поляни, відомого водолікувального курорту.

Поєднання курортної та «утилізаційної» складових анітрохи не лякає головного ідеолога проєкту – голову Полянської громади Івана Дрогобецького. Більше того, він вважає, що завдяки новому підприємству вдасться звільнити від сміття не тільки його громаду, але й третину цілого Закарпаття.

Голова Полянської громади: Ми живемо на чистій землі і вважаємо її чистоту наших головним багатством, – розповідає Іван Дрогобецький. Адже найбільше податків наша громада отримує від готелів та санаторіїв, які використовують у лікуванні місцеві мінеральні води. 

За попередніми розрахунками, майбутній завод повинен переробляти близько 60 тис. тонн відходів на рік. Цікаво, що переробка планується стовідсоткова, тобто на полігони не мають вивозити жодного сміття. З пластмаси та пластика завод повинен виготовляти щороку близько 3 тис. тонн пального для промислових печей, і паливні брикети одразу ж купуватимуть німецькі компанії. 

У договорах міжмуніципального співробітництва вказано, що завод придбає для кожного домогосподарства спеціальні контейнери для сміття, адже він зацікавлений у виконанні власної норми – 60 тис. тонн на рік. 

Біологічні відходи будуть використовуватися для виробництва біогазу. Цікаво, що майбутнє підприємство не вимагає від населення сортування відходів. За словами Івана Дрогобецького, на всіх аналогічних європейських заводах все одно відбувається процес сортування сміття, що надходить від населення, і дуже важливо, щоб ресурсно цінні складові (скло, кольоровий папір, той же пластик) не вилучали і не здавали окремо.


Після будівництва заводу також планується вилучити для переробки весь пластик зі сміттєзвалищ Полянського кластеру, а самі сміттєзвалища рекультивувати і закрити - заплановано на це близько 4 млн євро, гроші мають надійти від продажу СО2-сертифікатів, які планується реалізовувати на суму близько 600 тис. євро щороку


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ