НАРАЗІ БЕЗ ДЕМОБІЛІЗАЦІЇ: ПІТИ І НЕ ПОВЕРНУТИСЯ?

За матеріалами інтернет-видань 19.04.2024 388
 

Підготувала Маргарита СИТНИК.

У четвер, 11 квітня, Верховна Рада 283 голосами «за» ухвалила в другому читанні зміни щодо мобілізації (фракція «ЄС» не дала жодного голосу, «Батьківщина» — два). Документ має набути чинності через місяць після опублікування.

ЗАКОНОПРОЄКТ іще на стадії розгляду спричинив широкий суспільний резонанс, який тепер, вочевидь, лиш посилиться. Тим часом коротко окреслимо основні його положення. Згідно зі змінами, мобілізації підлягають чоловіки від 25 до 60 років. Громадяни, які досягли повноліття, повинні мати при собі військово-обліковий документ та показувати його на вимогу представника терцентру комплектування (ТЦК), поліцейського чи прикордонника. Під час перевірки співробітники мають здійснювати фото- та відеофіксацію цього процесу.

Громадяни, які перебувають на військовому обліку, можуть добровільно створити особистий електронний кабінет. Упродовж 60 днів після набуття чинності закону потрібно буде оновити дані про себе (адресу проживання, контактну інформацію тощо) в ТЦК, через е-кабінет або у ЦНАПі. Це актуально і для осіб, які перебувають за кордоном, щоб продовжити отримувати консульські послуги.

Чоловіки, визнані обмежено придатними, мають протягом 12 місяців повторно пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). Також ті, хто набув II—III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців), повинні з’явитися на повторний медогляд для визначення придатності до служби. Ухилянтам обмежать право керування авто.

Серед іншого замість строкової служби запроваджується базова військова служба терміном п’ять (у мирний період) та три (під час дії воєнного стану) місяці. Громадяни віком до 24 років зможуть обирати, коли їм зручно її пройти. Також запроваджується базова загальновійськова підготовка, яка з 2025-го стане обов’язковою в навчальних закладах усіх форм власності.

Найширше обговорювана сьогодні новина стосується вилучення норми про демобілізацію військових після 36 місяців безперервної служби, на яку сподівалися багато сімей. Це було зроблено на прохання глави Мін-оборони Р. Умєрова та Головнокомандувача ЗСУ О. Сирського. Уряд має впродовж восьми місяців розробити окремий проєкт документа стосовно цього питання. В ухваленому законі залишене право на демобілізацію людей з інвалідністю і звільнених із полону (якщо військовослужбовець не має бажання продовжувати службу).

     Газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ