«Насправді не було потреби запроваджувати обмеження 10 тис. гектарів в одні руки», - ВАР

За матеріалами інтернет-видань 09.04.2024 393
«Насправді не було потреби запроваджувати обмеження 10 тис. гектарів в одні руки», - ВАР

На думку заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука, наразі   в аграріїв немає грошей, аби купувати великі масиви землі. Більше того, на ринку відсутня пропозиція, люди не поспішають продавати свої земельні наділи.
Здебільшого продаж і купівля землі відбувається саме серед юридичних осіб. ВАР вважає, що насправді не було потреби запроваджувати обмеження 10 тис. гектарів в одні руки, адже на ринку немає запиту на такі обсяги.
Денис Марчук наголосив, що обмеження негативно вплинуло на середніх товаровиробників та спричинило для них низку нових викликів. Побоюючись великих холдингів, вони фактично припинили інвестувати у розвиток підприємства і почали відкладати кошти на випадок втрати конкурентоспроможності на купівлю землі.
Фахівці вказують, що, якщо до повномасштабного вторгнення щоденно укладалось угод на 841 гектар, то у травні 2022 року цей показник впав до 196 гектар. У другій половині 2023 року щоденний обсяг укладених угод купівлі-продажу склав 529 гектарів, що на 37% менше, ніж перед вторгненням.
Нині 77%, або 32,9 млн. га сільськогосподарських земельних ділянок зареєстровано в Дерземкадастрі. В обігу знаходиться 1,05% від загальної площі сільгоспземель.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ