Наступного тижня у ВР буде законопроєкт про мобілізацію засуджених

За матеріалами інтернет-видань 10.03.2024 389

У поліції пояснили, чи можуть мобілізувати умовно засуджених ухилянтів

   Джерело: "Громадське".

   У Верховній Раді наступного тижня (11-17 березня) можуть зареєструвати законопроєкт про можливість мобілізації засуджених.

Про це міністр юстиції Денис Малюська розповів в етері телемаратону увечері 9 березня.

За його словами, є «тисячі ув’язнених та засуджених», які готові стати військовослужбовцями.

   Водночас Малюська зазначив, що на прохання військових із законопроєкту вилучили можливість мобілізації тих засуджених, хто порушував військову дисципліну, вчиняв злочини, пов’язані з виконанням свого військового обов’язку, а також злочини проти державності. Також він зауважив, що не всі командири готові брати засуджених до своїх підрозділів.

   «Ми не будемо і не плануємо нікому нав’язувати таких мобілізованих військовослужбовців. Найімовірніше, це будуть окремі загони. Але в будь-якому разі лише командири, які розуміють, з ким матимуть справу, як з цим працювати, отримають відповідні підрозділи», — пояснив Малюська.

Міністр наголосив, що останню крапку поставить парламентом, який, за його словами, може ухвалити законопроєкт до кінця весни.

                              Що передувало?

   У лютому в Міністерстві юстиції заявили, що пропонуватимуть «більш радикальні» кроки щодо мобілізації засуджених. Окрім того, у відомстві оголосили, що працюють над питанням мобілізації ув’язнених.

   Це сталося після того, як Верховна Рада у першому читанні підтримала оновлений урядовий законопроєкт №10449 щодо проходження військової служби, мобілізації та військового обліку.

Загалом у новому законі прописані такі нововведення:

  • якщо військовослужбовець безперервно провів на службі 36 місяців, це стане підставою для звільнення. Законопроєкт також передбачає зміну призовного віку з 27 до 25 років; 
  • людині не потрібно буде йти до ТЦК, щоб оновити дані. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або ЦНАПі; 
  • після мобілізації всі громадяни проходитимуть обовʼязковий військовий вишкіл 2-3 місяці. В уряді наголошують, що людину не можуть відправити після мобілізації відразу на фронт; 
  • передбачається, що грошове забезпечення становитиме щонайменше 20 тисяч гривень на місяць без урахування додаткової винагороди, яка на період дії воєнного стану становить від 30 до 100 тисяч грн.

   Окрім цього, у новому законопроєкті пропонували за бажанням призивати на військову службу засуджених, що були звільнені від покарання з випробуванням.

   Проте депутати подали понад чотири тисячі правок: вручну й електронно. Внаслідок цього, за словами секретаря Комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Романа Костенка, законопроєкт може в підсумку зазнати чимало змін.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ