Науковці Інституту аграрної економіки розрахували точки беззбитковості врожайності сільськогосподарських культур

За матеріалами інтернет-видань 07.10.2023 362
Науковці Інституту аграрної економіки розрахували точки беззбитковості врожайності сільськогосподарських культур

За словами Олександра Захарчука, науковця «Інституту аграрної економіки", очікувані виробничі витрати фермерських господарств у 2023 році складатимуть  близько 27 тис. грн. на 1 га.
Це лише на 1,9 тис. грн (+7,6 %) перевищить показник довоєнного 2021 року у 25,1 тис. грн.
Такі результати проведеного вибіркового обстеження та дослідження на прикладі фермерських господарств малих та середніх розмірів Вінниччини та Черкащини експертами Інституту аграрної економіки.
Зазначається, що левову частку у 2023 році складають матеріальні витрати, а саме, на:
мінеральні добрива – 7,1 тис. грн, тобто 26,4 % від всіх виробничих витрат;
паливо та мастильні матеріали – 3,2 тис. грн (12,0 %)
засоби захисту рослин й насіння – 2,1 тис. грн (7,7 %).
Понад 1/6 частка виробничих витрат піде на утримання основних засобів, поточний ремонт та технічне обслуговування. Вона складе 4,1 тис. грн (15,2 %), з них 11,9 % становитимуть амортизаційні відрахування.
Розрахунки з пайовиками, орендна плата становитимуть 3,3 тис. грн (12,2 %).
Крім того, на витрати з оплати праці піде 1,9 тис. грн (7,1 %), а на виплату податків – ще 1,6 тис. грн (6,0 %).
За інформацією науковців, точка беззбитковості ( коли прибуток  покриватиме усі витрати фермера на забезпечення вирощування сільськогосподарської продукції і дорівнюватиме нулю) у 2023  році -  при досягненні врожайності для:

  • озимої пшениці становитиме 60,0 ц/га при ринковій вартості 1 т пшениці у 4 500 грн (у розрахунках станом на 19 вересня цього року);
  • кукурудзи на зерно – 67,5 ц  при вартості 1 т у 4 000 грн;
  • соняшнику – 27,0 ц при вартості 1 т цієї агрокультури 10 000 грн.

За умов нижчої врожайності зазначених сільгоспкультур при понесених виробничих витратах вирощування цих видів агропродукції буде для фермера збитковим, -  пояснив Олександр Захарчук.

Інститут аграрної економіки

 

 
 
Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ