Названо фактори, які найбільш вплинуть на ринок добрив

За матеріалами інтернет-видань 18.10.2021 218

Збереження дефіциту азотних добрив вигідно як виробникам, так і імпортерам. Це дозволить утримувати високий рівень цін на ринку, навіть після зниження вартості газу. Про це розповів директор інформаційно-аналітичного агентства «Маркер» Сергій Пісоцький в своєму блозі . Він акцентував, що з високою часткою ймовірності можна очікувати, що на ринку буде дефіцит пропозиції азотних добрив. Незважаючи на те, що у імпортерів знизилися ризики роботи в азотному секторі і є велика ймовірність імпорту істотних обсягів зарубіжної продукції на український ринок, не слід забувати, що зараз відбуваються зупинки або зниження обсягів випуску азотних добрив на світових майданчиках.

Це призведе, за словами експерта, по-перше, до скорочення обсягів пропозиції на зовнішньому ринку, а по-друге, до загострення конкуренції за вільні обсяги добрив в світі. Пан Сергій також підкреслив, що очікуване зниження обсягів виробництва сильно обмежить як можливості по реалізації існуючих зобов'язань хімпідприємств, так і майбутні контракти.

Компанія Ostchem також підняла ціни на азотні добрива: аміачну селітру та рідке мінеральне добриво КАС. Як зазначається, зростання почалось ще у вересні і триває три тижні поспіль повідомляє Інфоіндустрія.
У попередні тижні ціна на аміачну селітру зростала по 200 грн, однак подорожчання природного газу змушує виробників йти на істотне підвищення цін на азотні добрива.

Цього разу підвищення ціни на КАС стало значним, замість 10 тис. 800 грн/т у пропозиціях трейдерам та аграріям з’явилась цифра 15 тис. грн/т. Натомість аміачна селітра з доставкою подорожчала до 15 тис. грн/т із ціни 12 тис. 900-13 тис. грн/т. Ціна карбаміду залишилась на рівні 16 тис. грн/т і це поки що. в паритеті з експортною ціною.
Згідно з прогнозами, ціна карбаміду також зросте до 17-18 тис. грн/т. «При такому подорожчанні добрив, істотно пожвавились імпортери, відомо, що не припинять імпорт постачальники польської, грузинської селітри, та в жовтні очікується відновлення поставок казахської селітри».

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ