Незабаром в Україні зміняться тарифи на електричну енергію для побутових споживачів

За матеріалами інтернет-видань 27.10.2021 804

Відомо, що до кінця опалювального сезону 2022 року ціна на електрику зросте практично втричі, тарифи планується наблизити до ринкового показника. Людей поступово готували до такого стрибка тарифів, оскільки в засобах масової інформації неодноразово з’являлася інформація про те, які розцінки готує українська влада щодо електроенергії..

В Україні опалювальний сезон триває протягом півроку, починаючи з середини жовтня до середини квітня. Отже, вже з травня 2022 року на українців очікує підвищення тарифів на електроенергію. Розглядався також варіант із п’ятиступінчастою градацією тарифів, проте уряд дійшов рішення залишити поки що розцінки з електроенергії такими, якими вони й були.

Вже зараз українці, за розрахунками, мають платити не 1,44, а 4,5-4,85 грн за кожну кВт*годину (реальна вартість струму), і 2022-го ціни не знижуватимуться. За словами директора ТОВ «Волиньелектрозбут» Дмитра Іванова, робити прогнози на реальну вартість електроенергії у 2022 році досить складно і пов'язано це насамперед із енергетичною кризою у всьому світі. 

Чинний формат ПСО теоретично виглядає непогано – НАЕК «Енергоатом» (маючи значно нижчу собівартість енергії, ніж інша генерація) за рахунок високої маржі від продажу на вільному ринку має компенсувати різницю між тарифом населення та реальною вартістю енергії. Практично – це те саме перехресне субсидування, яке було раніше, лише «упаковка змінилася і писанини додалося, – каже експерт.

Існуючий формат і механізм ПСО в умовах нестабільності правил гри на ринку та ціни на всіх його сегментах, що постійно зростає, неминуче призведе до утворення касових розривів у постачальників універсальної послуги та «Енергоатому», додає експерт. Що, своєю чергою, призведе до неспроможності всіх учасників ПСО виконувати ці спеціальні обов'язки. — Це песимістичний сценарій чинного формату ПСО, і він потребує негайних коректив і вдосконалення. Дефіцит генерації та рівень запасів вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ лише поглиблює негатив ситуації, – пояснив Дмитро Іванов.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ