Нова криза може бути пов'язана з глобальним дефіцитом добрив

За матеріалами інтернет-видань 29.11.2021 239

Чи загрожує світовій економіці ще одна криза, окрім енергетичної? Її наслідки може відчути на собі не лише аграрний сектор, а й усе населення планети.

Все почалося, коли наприкінці жовтня Китай, світовий лідер із виробництва добрив, чиї виробничі потужності суттєво перевищують внутрішнє споживання, раптово обмежив їхній експорт. При цьому офіційного акта про скорочення експорту не було оприлюднено – натомість експорт припиняється різними додатковими перевірками. За даними публічних джерел, причиною обмежень стали дефіцит енергоресурсів та їхнє рекордне подорожчання.

Проте про глобальну загрозу заговорили лише нещодавно. Приводом для цього стало рішення Росії, другого за обсягом світового лідера з виробництва добрив, запровадити з 1 грудня квотування їхнього експорту. Новина про те, що Росія, з дешевим газом для внутрішніх виробників і з одними з найбільших родовищ газу, обмежує експорт добрив, викликала тривогу у світовій спільноті.

Енергетичну кризу, пов'язану з істотним зростанням цін на газ та електроенергію, вже відчули на собі безліч країн. Від підвищення цін вже постраждали виробники, електроенергія чи газ у яких складає значну частку у структурі собівартості: металургія, добрива, скло, будівельні матеріали та інші.

Закономірно, що в різних країнах можна чути новини про зупинення виробництва та навіть закриття заводів. Закриття чи зупинення виробництва призводить до дефіциту відповідних товарів та закономірного зростання цін. Як наслідок, виробникам вигідніше постачати свою продукцію на експорт набагато дорожче, залишаючи внутрішній ринок без необхідних товарів.

І якщо у випадку з деякими позиціями це можна пережити, то з добривами – ні. Адже добрива – невід'ємна частина сільського господарства, продовольча безпека країн, що особливо тривожно в умовах, коли ціни на продукти і так б'ють історичні рекорди. Найгірший сценарій, що загрожує світовій економіці – ефект доміно. Це означає, що після Китаю та Росії обмеження експорту добрив запровадять більшість країн, які є традиційними експортерами.

Джерело

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ