Новий варіант фомозу вперше виявлений у Великобританії

За матеріалами інтернет-видань 08.12.2021 284

Фомоз чи не найпоширеніша хвороба ріпаку, яка уражує рослини на будь-якій стадії розвитку та на всіх континентах - хвороба знищує листки, стебла та інфікує стручки, зупиняючи розвиток рослини.  Фомоз призводить до великих втрат врожаю, у 1970-х роках австралійські фермери майже припинили вирощування ріпаку, адже патоген знищував до 100% посівів. Подібне явище спостерігали й фермери зі США, Великої Британії та Канади. Саме тому сильна сприйнятливість ріпаку до грибка зупиняла його розповсюдження в світі.

Новий різновид грибка Plenodomus biglobosus, що викликає фомоз у рослин, може стати серйозною загрозою для врожаю ріпаку - на сьогоднішній день фомоз був знайдений у видів brassica в Австралії, Канаді, Китаї, Мексиці та США але вперше небезпечний штам виявлено в двох різних регіонах Великобританії.

 Варіант Plenodomus biglobosus "канаденсіс" був виявлений минулої весни, що стало першим випадком, коли хвороба була виявлена на овочах. "Аналіз ДНК культур, взятих із заражених рослин, підтвердив патоген",- сказав патолог рослин Ротамстеда, доктор Кевін Кінг, і дослідження в теплицях показали, що обидва варіанти можуть викликати захворювання і у ріпаку, капусти. Вчені з'ясували, що різновиди грибка як brassicae, так і canadensis вперше вразили рослини васабі, хоча раніше вважалися, що посіви були вражені іншими варіантами фомоз. 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ