НОВИНИ З ЕПОХИ ІНДУСТРІАЛІЗАЦІЇ СРСР

Микола Ясень 21.12.2022 556

            Новини Світу: Споруди Біломорканалу обслуговували тисячі українців          Українці на спорудженні Біломор-Балтійського каналу

Старші покоління колишніх радянських людей з обов'язкових колись політзанять і навіть ще раніше, зі своїх шкільних підручників, дізнавалися про те, що у 1925 році так званий ХІV з'їзд ВКП (б) проголосив у Радянському Союзі курс на індустріалізацію молодої Країни Рад. А далі усім розказували, наче наш народ творив трудові дива і звершення, до кінця 1930 року наперекір і на зло капіталістам перетворивши СРСР на могутню промислову державу. Але зараз виникає необхідність внести деякі поправки й уточнення до нашої історії. Себто так то воно так, одначе і не зовсім так. Ще точніше – всю правду наступним поколінням в голови не закладали.

Бо навіщо жовтенятам, піонерам і комсомольцям, внукам більшовиків-революціонерів, було знати, що славетний Сталінградський тракторний завод спочатку для себе збудували американці у своїх Сполучених Штатах. Потім його там демонтували, навантажили більше, ніж на сотню потужних кораблів і доставили в СРСР. А споруджувався цей завод в Америці, а також зводився заново в Сталінграді за проектами та під наглядом спеціалістів американської компанії Gooper Engineering Company та німецької фірми Siemens. До речі, за участю фахівців останньої на цьому заводі уже в Сталінграді було налагоджено випуск і перших радянських танків.

Чи візьмемо радянською пропагандою обернуте в легенду творіння наче героїчним радянським народом знаменитої Магнітки. Замовчувалося тільки от те, що це теж діючий у місті Гері американського штату Індіана металургійний завод. Який був розібраний як морально застарілий і благополучно проданий совітам. Правда, Горьківський автомобільний завод, не менша гордість Союзу РСР, зводився з чистих аркушів проєктантів, але знову ж таки відразу кількох американських фірм. Чи нам з вами ближчі легенди, котрі лишило після себе зведення Дніпрогесу? Так знайте, що зводився він за проектами доволі у ті часи відомої американської фірми Альберта Кана Albert Kahn Ins. Фірми, яка в підсумку взяла участь у спорудженні загалом мало не півтисячі радянських підприємств епохи індустріалізації СРСР. Усі в купі ж американські спеціалісти разом з німецькими були причетні до появи в Країні Рад більше, ніж півтори тисячі заводів і фабрик.

Іншими словами прославлену легендами, оспівану поетами і вписану в історію Радянського Союзу індустріальну базу соціалізму створювали фахівці-капіталісти переважно Сполучених Штатів, а також Німеччини. Ніхто при цьому не перечить, що трудами та стараннями, неймовірними стражданнями наших людей. Тільки і тут необхідно вносити суттєву поправку: коли радянський люд на всю котушку використовувався як дешева робоча сила. А ще більше, якщо хочете, як і зовсім дармова. Для цього ні за що люди сотнями, тисячами і мільйонами, і чи не в першу чергу з України спроваджувалися у сибірські ГУЛАГи, а вже з них примусово мобілізовувалися, скажімо, на спорудження Біломор-Балтійського каналу. За різними даними на будівництві останнього загинуло і померло понад двісті тисяч «зеків».

                                                                                     


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ