ОБЕРЕЖНО ШАХРАЇ: «Листи щастя» для довірливих

За матеріалами інтернет-видань 11.05.2024 407

 

Катерина БОЙКО.

ЧЕРКАСЦЯМ надходять повідомлення нібито від відомих поштових операторів, де за посиланням просять ввести дані банківської картки, щоб перерахувати гроші за «переадресацію посилки». «Людей вводять в оману, аби видурити гроші, — наголошує речниця Головного управління Нацполіції в Черкаській області Зоя Вовк. — Повідомлення майже не відрізняються від поштових сповіщень, навіть логотипи підбираються такі самі. А якщо людина ще й очікує посилку, то взагалі нічого не запідозрить».

Одна з жителів Черкас розповіла в деталях, як мало не опинилася серед ошуканих: «Я отримала смс нібито від Укрпошти, паралельно з тим, коли мені надіслали відправлення. Тому все мало правдоподібний вигляд. На пошті мені сказали, що посилки ще немає, але я все ж перейшла за посиланням. Там просили сплатити моєю карткою нібито за пересилання посилки на інше відділення, бо невірно вказана адреса. Причому сума була незначна. Запідозрила щось нечисте, коли намагалася увійти в додаток банку і не змогла цього зробити. Зателефонувала на гарячу лінію в банк, де мені пояснили, що вони заблокували картку, бо помітили підозрілу активність. Так завдяки алгоритмам банку гроші не зняли, але картку довелося замінити. Та мене цікавить, як зловмисники дізналися, що я очікую посилку Укрпоштою?».

І працівники пошти, й правоохоронці не втомлюються застерігати людей від нерозсудливих дій у комп’ютерах і смартфонах. У разі підозрілого повідомлення в жодному разі не слід переходити за посиланням. Отримувати дані про надходження посилки треба лише на офіційному сайті поштового сервісу, у застосунку або зателефонувавши на гарячу лінію.

Лише цього року на Черкащині затримано вісім осіб, які займалися інтернет-шахрайством. Основні схеми незмінні: повідомлення про виплати грошової компенсації постраждалим від війни, шахрайські сайти, купівля-продаж товарів за передоплатою.

Схожа ситуація на Полтавщині, де майже на 40 відсотків зросла кількість правопорушень, пов’язаних із злочинами в інтернет-просторі: торік їх було зафіксовано близько 45 тисяч, а позаторік — майже п’ять тисяч. Про це повідомив інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Полтавській області Ростислав Конюшенко: «Найпоширенішими шахрайськими схемами наразі є спекуляція на темі продажу авто для Збройних сил України, іншої амуніції для військових, а також комплектовання, засобів життєдіяльності наших сил оборони. Крім того, нечисті на руку ділки спекулюють на продажу дитячих товарів, тютюнових виробів, електронних сигарет».

   Газета захсту інтересів і прав селян України"СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ