ОБЕРЕЖНО: ВЕРШКОВИЙ ФАЛЬСИФІКАТ

За матеріалами інтернет-видань 18.02.2024 338

 

Галина ВЕРНИГОРА.

НАВІТЬ за нинішніх воєнних умов й істотного скорочення поголів’я корів повсюди в Україні є великий вибір вершкового масла. Втім, аж ніяк не все, що продається за цією назвою, насправді таким є. Торгові прилавки заполонив фальсифікований продукт, який недобросовісні виробники намагаються продати як натуральний, ідеться в заяві Держпродспоживслужби.

За словами фахівців, є кілька ознак, за якими можна визначити натуральність вершкового масла. Звичайно, деякі з них не підходять, наприклад, для розфасованого продукту в упаковці. Зокрема, вам ніхто не дозволить у магазині розгортати упаковку, щоб побачити колір масла та понюхати його. Адже це буде порушенням санітарних норм. Однак якщо масло продають на вагу (що часто буває на ринках), то можна до нього придивитися уважніше ще на прилавку. Звертати увагу слід передусім на наступне.

Якщо натуральне масло продається в пачці, на ній обов’язково має бути написано «масло вершкове» або «масло селянське». Уважно прочитайте склад продукту на упаковці. Там мають значитися тільки коров’яче молоко або вершки. Натуральне вершкове масло повинне мати термін придатності 2-3 місяці (без заморозки), не більше. Щоправда, виробники і тут хитрують: часто вказують лише кінцевий термін реалізації. А дату випуску покупець, мовляв, має сам вгадати. Якщо зможе розібрати напис дрібним шрифтом про те, скільки діб і за якої температури можна зберігати продукт. Ще таке: пачка вершкового масла, витягнута з холодильника, має бути дуже тверда (тобто вдавити у неї пальці одразу не вдасться).

Перевірити куплене вершкове масло можна і в домашніх умовах. Воно має бути ненасиченого кремового кольору і з ледь уловимим приємним молочним запахом. Ще достатньо розтопити шматочок купленого масла на сковорідці на дуже слабкому вогні. Якщо в жовтій розтопленій «калюжці», що утворилася, виявляться білі або світло-жовті грудочки, це означає, що вам стовідсотково дістався фальсифікований товар. Грудочки, що не розтанули, свідчать про те, що він містить рослинні жири, які більш тугоплавкі, ніж тваринні. Тому і залишаються у вигляді грудочок. Причому чим їх більше, тим вагомішу частку рослинних жирів додав виробник у свій продукт.

Ще один простий спосіб визначити справжність масла — спробувати намазати його на хліб. Якщо ж воно і в холодному вигляді пластичне і надто легко лягає на хліб, то це також може вказувати на фальсифікат.

Ну і, зрештою, додатковою гарантією якісного продукту може бути купівля масла від відомого виробника, якому особисто довіряє покупець. При цьому краще його купувати у продавців або магазинах, які дорожать своєю репутацією.

   Всеукраїнська газета захисту інтересів і прав селян "Сільські вісті"

 

 

  

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ