Осінь у Придніпров'ї буде затяжною, - фермер Володимир Каллаур

Григорій Давиденко 21.07.2023 405

місто Апостолове - YouTube

   Таке грунтовне переконання відомого хлібороба базується на власній допитливості та великому досвіді роботи на землі. Тридцять літ тому молодий, демобілізований із лав армії воїн Володимир Каллаур з села Новоукраїнське Апостолівського району пішов хліборобською стежиною, і відтоді разом зі своєю великою родиною обробляє її паї та фермерську землю.

    Читачам «Фермера Придніпров’я» він добре знайомий, адже Асоціація фермерів та приватних землевласників Дніпропетровщини, яку очолює Анатолій Гайворонський, тривалий час і словом, і ділом відстоювала його та побратимів фермерські наділи від навальної рейдерської атаки Нивотрудівської ОТГ (голова Ірина Пелецька) та Криворізької РДА (Євген Ситниченко), здійснюваної в інтересах земельного магната Сергія Касьянова.

   А ось що про своє захоплення аналізом природних явищ Володимир Каллаур повідомив колегам-фермерам та усім читачам «ФП» щойно телефоном:

   - Від торішнього листопада до середини січня цього року у нас часто стояли тумани. Відтак я зробив логічний висновок, що через півроку - із квітня 2023-го до середини липня - дощі триватимуть регулярно. Як бачите, все так і сталося. Це діє така відома циклічність. Надалі мій прогноз ось який – якщо весна затяжна, то і осінь буде затяжною. Бо у природі існує такий баланс.

   - Володимире Григоровичу, завдяки чому Ви дійшли до такого ґрунтовного знання майбутніх погодних явищ?

   - Це перш за все досвід старших за віком хліборобів, яким вони щедро ділилися зі мною, та й тепер залюбки раджуся з ними. А ще із перших років роботи на землі цікавлюся погодою, як використати для хліборобської справи ті невеликі опади, які є в нашій зазвичай спекотній улітку Апостолівщині. Плюс до всього тепер завдяки Інтернету масу цікавої інформації можна знайти там.

- А як проходять теперішні жнива у Вашому краї?

  - Тиждень тому, коли скосили біля половини площ, був дощ із бурею. Крутило, вертіло, місцями колос поклало на мокру землю… Довелося помучитися, щоб його підняти. Ячмені хороші, десь по 45 центнерів по кругу виходить, пшениці трохи кращі. До того ж треба брати до уваги, що ми майже нічого не підживлювали, не було за що. Соняхи стоять прекрасні, кукурудзи також гарні. Лише прикро, що поки існував «зерновий коридор», за ячмінь давали сто доларів за тонну. Тепер, коли рашка його закрила, ціна одразу впала до трьох - трьох з половиною тисяч гривень. Дивно, чому країни, яким іде наше збіжжя, та ж Турція, наприклад, чи війська НАТО, або ООН, не забезпечать військову охорону наших портів та зерновозів від примітивних терористичних дій ерефії. Це ж міжнародні води, плюс продовольча безпека світу.

   - Дійсно, це поки загадка, як і стрімка окупація півдня та півночі України загарбниками в лютому 2022-го. Демократичний світ, та і наші сучасні поводирі, тривалий час намагалися «замиритися» із агресором, коли він вже заліз зі зброєю у нашу хату... Це наче й інша тема, але, як видно, всі події на нашій землі дуже пов’язані між собою. Щойно керівництво України звернулося до Європейського Союзу про допомогу у вивезенні цьогорічного зерна. Спасибі Вам, Володимире Григоровичу, за цікаве спілкування і прогнози погоди! В кінці осені перевіримо їх. Доброго здоров'я, хай щастить у всьому!


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ