ОТГ мають піклуватися про людей під час війни, а не перейматися збіжжям фермерів

Григорій Давиденко 08.07.2023 352

 

   Голова ФГ "Геркулес" Віктор Шеремета передає допомогу воїнам ЗСУ

 Ох і спекотна нинішня жнивна пора! Вочевидь, обіцяні вченими, через наше спільне недбале ставлення до живої природи, зміни клімату таки наступають. Але фермерам, як і воїнам на передовій, доводиться творити добрі справи і цієї, надгарячої днини.

- Позавчора почали косити ріпак, його вологість біля 8 %, це нормально, - повідомив телефоном досвідчений хлібороб, голова Апостолівської районної Асоціації фермерів та приватних землевласників Віктор Ковальчук. – Під час його провіювання очисними машинами відбереться і зайва волога. Урожайність хороша, рапс сипи від 20 до 40 центнерів з гектара - хто що зміг дати землі, те й отримує. Але треба спішити, аби не осипався. Намолоти ячменю від 30 до 70 центнерів.

   З цим непогано, та турбує інше. Думаю, це питання актуальне і для всієї України. Не встигли фермери зібрати урожай, як із місцевих ОТГ вже шлють циркуляри: прозвітуйте, скільки намолотили, розпишіть, що дав один гектар кожної культури! Але ж, згідно із законодавством, ФГ мають звітувати лише Держстату України! Навіщо ті урожаї громадам? Яка доля цих конфіденційних даних? Чи не потраплять вони, як кажуть, не в ті руки? А для нас це ще й марна трата часу, коли дійсно вгору глянути ніколи. Хіба для такої, абсолютно зайвої праці, ми утримуємо власними податками працівників сільрад? Відтак у Апостолівщині ми ігноруємо ці незаконні вимоги.

   І це абсолютно правильне рішення, яке варто взяти до уваги усім фермерам, де сільські ради проявляють до результатів їхньої праці надмірну увагу. Згідно із Наказом Держстату України від 08. 06. 2022 року затверджений бланк «Звіт про збирання сільгоспкультур» (форма № 37–сг). Саме ним фермери передають державі усі статистичні дані про діяльність власних господарств. І все. Крапка. Більш нікому не слід звітувати.

   Варто зауважити, що у північних краях Січеславщини ОТГ більше переймаються визначеними їм справами, а не фермерським збіжжям. Далі коментар цієї ситуації підприємця Ірини Ковтун із Царичанського району, яка допомагає місцевим фермерам вести бухгалтерію:

- Вимог від місцевих тергромад про надання їм звітів про урожайність і т. п. немає, і раніше не було. Громади переймаються тим, аби земля була оформлена згідно із законодавством, щоб сплачувалися податки – земельний, єдиний, на доходи фізосіб тощо.

     А ось якими бачить причини озвученого Віктором Ковальчуком явища заступник голови Асоціації фермерів та приватних землевласників України, депутат Київської обласної ради Віктор Шеремета:

- Такі вимоги сільських рад до фермерів безпідставні, тому і не обов’язкові до виконання. Це рудимент радянського минулого. Пригадую, ще за колгоспів, був навіть термін «оперативно звітуючі господарства». То дуристика така тоді була, чимало у тих звітах бралося «зі стелі», аби догодити районному начальству. Не варто подібне окозамилювання відроджувати у 21-му столітті. У нас війна зараз, фермери Київщини чи не щодня тим чи іншим чином допомагають фронту. Саме такими добрими справами, підтримкою сімей воїнів ЗСУ, біженців, переконаний, і варто займатися громадам.

   Ще В. Шеремета коротко розповів про нинішні жнива. «Трохи почали косити ячмені, горох і рапс, намолоти хороші, але завадили дощі. Зазвичай у Київщині ми жнивуємо після 10-го липня, інколи після Петра. Щойно повернувся з півдня України, в Одещині, Миколаївщині та інших областях буде гарний урожай ранньої зернової групи. Кукурудза вже викинула волоть, і якраз випало 20 міліметрів дощу - це плюс тонна зерна», - повідомив колишній заступник міністра агрополітики в 2017-му – 2019 роках.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ