Паросток Перемоги у Новопокровській громаді вже росте, - і «Сади» незабаром будуть! - Людмила Муркович

Марина Бабич 01.03.2023 996
Паросток Перемоги у Новопокровській громаді вже росте, - і «Сади» незабаром будуть! - Людмила Муркович

- Добридень, пані Людмило!  Вас турбує газета "Фермер Придніпров'я". Хочу розповісти про перемогу Новопокровської громади у конкурсі грантів "Сади для Перемоги".
- Так, це для нас дуже важлива справа, ми охоче поділимося своїми здобутками! -  відповіла Людмила Муркович, селищний голова Новопокровської громади на запрошення до телефонного спілкування. Вона щиро тішиться, що грантові кошти 250 тис. грн. допоможуть громаді розвинутися у більш сильну аграрну спільноту, задовольнити потреби  мешканців і підвищити якість їх життя.
Я вам хочу назвати активістів, одноосібників, фермерів, які долучилися до наших "Садів для Перемоги". Чимало людей запропонували свою посильну допомогу, і  цим самим зміцнили нашу впевненість у спроможності громади.


- Добре, Людмило Іванівно! Тільки  додам, що Новопокровська громада - єдина в Дніпропетровській області, яка виборола грант "Сади для Перемоги". У грантовому конкурсі, який стартував у вересні минулого року, брали участь майже 80 українських громад. Вони пропонували свої ідеї з покращення локальної продовольчої безпеки, але переможцями визначені лише 8.  Серед них - 3 громади з Черкаської області, 2 - з Вінницької, по одній - з Київської, Полтавської і Дніпропетровської.

Цей конкурс ініційований проєктом SURGe, що фінансується Урядом Канади, та БФ “МХП-Громаді” у партнерстві з Міністерством аграрної політики та продовольства України.  Кошти гранту громади зможуть використати на техніку для обробки землі, на необхідні засоби для вирощування, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції, впровадження новітніх технологій та інші заходи, що сприяють підвищенню продовольчої безпеки.

- Людмило Іванівно, Ви очікували на перемогу у конкурсі?
- Я скажу так, що ми були підготовленими. Ще задовго до участі, саме навесні минулого року, коли до нас почали приїздити ВПО, ми зрозуміли, що треба щось робити, людей треба годувати.  Ми знайшли вільні огороди, які засадили городиною представники різних наших установ і організацій, зібрали добрий врожай, якого  вистачло і собі, і переселенцям, і воїнам ЗСУ. Бо ми їм по 3-4 рази на тиждень готуємо потужні відправки на фронт, в госпіталі. Нам успішно допомагали керівники фермерських господарств, хто пшеницею, хто борошном, хто олією, бо на чому ж смажити пиріжки з картоплею?), хто м'ясом. Переконувати когось у тому, що наша громада – це громада небайдужих сердець, не варто, бо все ми робимо разом і від душі", - підкреслила Людмила Муркович.
Та й справді, я помітила, що голова громади під час цього інтерв'ю постійно вживає слово "ми". Це теж ознака єдиного колективу, однієї команди, тому, мабуть,  і  перемогли громадою!

  - Пані Людмило, всі відразу погодилися, не заперечували садити, збирати, консервувати? Це важкий труд, і він не знає ні вихідних чи лікарняних.
- Та що ви! Ми, коли провели перед війною фестиваль «UnityFest (фестиваль єднання), фестивалили кожні два тижні у різних старостинських округах, роззнайомилися так з людьми, що тепер добре знаємо, до кого по яку допомогу звертатися. Хто готує найсмачніший борщ, хто ліпить найкращі пироги, у кого туристичні родзинки найпривабливіші, де кращий культурний осередок, і де найпрацьовитіші руки. По секрету скажу, найпрацьовитіші - у всій нашій дружній громаді!


- Ви готувалися, складали проєкт?
- Так, звичайно, ми радилися з місцевими мешканцями, депутатами, фінансистами, фермерами, прораховували все. Приміром, під "Сади для Перемоги" у нас закладено 16, 9 га комунальної землі і 5,1 га домогосподарств. Загалом буде залучено близько 250 господарств, 25 закладів освіти і культури, маємо наразі 16 партнерів. Тільки їх внесок складає понад  400 тисяч грн. Це і соняшник, з якого матимемо олію, борошно, дизельне, птиця, свинина, фрукти, овочі, насінневий матеріал, навіть добрива матимемо, послід з гусиної ферми, для наших земельних ділянок.
Взагалі очікуємо зібрати 60 тонн картоплі, 28 тонн помідорів,  15 тонн соняшника,  10 тонн кавунів, перець, огірки тощо. Все це переробимо, законсервуємо, висушимо, зів'ялимо і запасемо для громади і військових. Якщо наші грандіозні плани збудуться, то матимемо майже 3 мільйони грн. Але і праця чекає грандіозна, бо зробити 400 трьохлітрових банок томатного соку, стільки ж огірків, помідорів, кілька сот банок тушонки, салатів, кабачат - це ж не вдома в себе на кухні десяток банок закрутити? Тому весна і літо буде в нашій громаді гаряче! І хай буде, аби переможне!

- Пані Людмило, що плануєте закупити на грантові кошти?
Фонд закупить для Новопокровської громади міні трактор з різними додатковими пристроями, плугом і передасть нам у квітні. Ми самі придбаємо згідно з планом реалізації проєкту  сушарку для борщів, вакуматор, автоклави, електоросоковижималку, подрібнювачі, морозильні камери, щоб все, що зібрали, можна було переробити, законсервувати, заморозити.  Все це розташуємо в тих закладах освіти, де наявні хороші кухні, і почнемо освоювати нові кулінарні фронти.


 - Хто Вам буде допомагати в усьому?
Ми залучили досить вагомих партнерів, представників установ, організацій, територіального центру, виконкому  - для спільної реалізації проєкту "Сади для Перемоги".
Наприклад,  ГО "Світочі" взяла на себе збір склотари, кришечок, бо це важлива складова консервування.
Парнерами виступлять місцеві фермерські господарства. Зокрема, "Околиця", "Сонячне", "Аліна".  Також допомогу нададуть Віктор Леонідович Матяж, Анатолій Іванович Мотос,  Сергій Миколайович Корнієнко, Віталій Карпенко з ТОВ "Софіївка Агро",  Віталій Юрійович Демидов, Наталя Миколаївна Яковенко,ТОВ "Колос" -  Олександр Борисович Білих ,  Олександр Миколайович Климик з ФГ "Відродження". А ще господарства  "Сатурн" і "Карат". КП "Струмок" і КП "Новопокровське" - це наші постачальники води, бо в разі чого нам дуже буде потрібна їхня допомога.


- Пані Людмило,  хто визначає, скільки потрібно продукції - масла або молока на пиріжки, палетів для копчення сала, моркви для салатів?
 - В нас є Кухонний Батальйон,  є статистика, скільки ми господиням минулого  року передали для кулінарії продуктів, тому і цього року те ж саме зробили. Навіть трішечки більше цього року виділили, щоб забезпечити соціально вразливі категорії населення. Це прораховував і фінансовий відділ, і земельні ресурси, і відділ культури, всі разом. У майбутньому може вдасться створити обслуговуючий кооператив, щоб була реалізація. хто виростив на городі більше городини, міг її здати і отримати зиск. Але це не сьогодні, просто наперед думаємо.
 - У вашій громаді вже є паросток Перемоги?
- Він зростає вже  у кожного школяра, у кожного активного земляка. Це може бути квітка, яку навесні висадить учень школи, або розсада помідорів, перцю. Таку ініціативу ми започаткували на День Єднання. Всі бажаючі із задоволенням долучилися. Щоб ми свої огороди засадили своєю розсадою і виростили-здобули свою Перемогу!


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ