Пенсійна абетка стане в нагоді кожному

Марина Бабич 30.03.2023 412
Пенсійна абетка стане в нагоді кожному

"Оце був у мене трудовий стаж, і для мене важливо, що є  запис  в трудовій книжці, а що таке страховий, як його відслідкувати, якось розберуся пізніше". З такою позицією громадян я добре знайома, і  знаю, що потім ця ж позиція призводить їх до особистого колапсу. "Та я не знав, та часу не було розібратися". Тому пропоную своєрідну абетку з пенсійного забезпечення. Годі й думати, що не пригодиться! Ще й як буде потрібна!" - так розпочалася наша розмова з Іриною Писарєвою, експерткою у галузі убезпечення життя та пенсійного забезпечення.  

"Почнемо з головного - відмінностей трудового і страхового стажу. Різниця впливає на вашу заможну старість і на розмір пенсії. Це дуже прості речі, коли розумієш, де подивитися, як подивитись, на що звернути увагу і як це порахувати".

Пані Ірино, навіщо стаж розділили на трудовий і страховий?

Справа в тому, що 20 років тому у далекому 2003 році Л. Кучмою був підписаний Закон України" Про загальнобов'язкове державне пенсійне СТРАХУВАННЯ"(N 1058 від 09.07.2003.) У цьому Законі і почав вживатися термін "страховий стаж". Чому це давно було зроблено? Вже тоді держава розуміла, що підприємства, на яких люди працюють,  банкрутіють, хтось закривається, або зливаються з іншими. Тому масштаб проблеми, з якою зіткнуться наші громадяни, вражав. До того ж, технічні засоби йшли вперед, і не виникало труднощів зробити запис у трудовій, поставити печатку про стаж роботи. Почалися підробки. Ось тому і було запроваджено страховий стаж і персоніфікація людини з її ідентифікаційним кодом. Це значно полегшило часові затрати людини при досягненні нею пенсійного віку. Бо вся інформація стосовно роботи, періоду, зарплати була доступна  завдяки персоніфікації, яка почала працювати з 1 липня 2000 року.  Той стаж, який у людини існує до 1 липня 2000 року, називається трудовим. Основним важелем його є запис у трудовій книжці.
З 1 липня 2000 року стаж рахується вже як страховий. І подивитися його можна за допомогою ДІї. У кого в телефоні встановлена Дія, заходьте в меню Послуги, там  є  "ОК 5". Коли ви це завантажите на телефон, ви самі побачите той стаж, який ви самі сформували собі для пенсії. Сформувавши "ОК 5", ви побачите   графу "для пенсії", з 2004 року ця графа зветься "Страховий стаж". І ті кошти, які були перераховані до Пенсійного фонду трансформуються в дні. Там чітко написано, яка кількість днів за січень, лютий і так до грудня відпрацьована вами, і це вже не треба підтверджувати ніякими довідками з підприємства. До 2000 року ПФ може затребувати довідки для підтвердження стажу, а після 2000 року така  необхідність зникла. Для тих, хто виходитиме на пенсію в більш пізній період, трудова книжка втратить свою актуальність.
Для тих, хто йтиме на пенсію 2023 року, вимагається мати 30 років страхового стажу для жінок і чоловіків.

 

Маєте приклад для наших читачів?

На моїй практиці був випадок, коли людина після 2000 року "домалювала" собі в трудовій запис роботи на підприємстві, ПФ на це не звернув уваги, бо в нього наявні всі достовірні дані, а потерпілий відповідав за підробку документів.

Наприкінці своєї консультації для читачів "ФП", що б Ви порадили, пані Ірино?

Якщо хтось бажає розібратися напередодні свого пенсійного віку, за 5 чи 10 років до нього (чим раніше, тим краще), звертайтеся за телефоном

096 4664846  Ірина Іванівна.

Буду рада допомогти! До зустрічі особисто і на сторінках "Фермера Придніпров'я"!


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ