Перед законом у нас всі рівні?

Марина Бабич 23.05.2024 672
Перед законом у нас всі рівні?

"Так, ваша честь", - відповів прокурор 23 травня у залі Дніпропетровського апеляційного суду, де відбулося чергове судове засідання з розгляду кримінального провадження стосовно активістки, підприємиці Дніпра Наталі Ешонкулової.
Втім, у реальному житті, на відміну від зали суду,  цей юридичний вислів сприймається геть по - іншому. Щойно переступивши поріг судової установи, більшість дніпрян заперечать таке твердження. Вони матимуть купу доказів і аргументів, щоб спростувати дію закону для всіх. Бо непохитність законодавчих актів забезпечують небожителі, які у фешенебельних закордонних апартаментах смакують картоплю з салом та оселедцем і "працюють" у своїй сфері "законності і правопорядку".
Інакше і не поясниш, чому справа з замахом на вбивство громадської діячки Наталі Ешонкулової триває 3 роки.


15 липня 2021 року на жінку здійснили напад у власному під'їзді троє чоловіків. Вони били її по голові, спричинили тілесні ушкодження середньої тяжкості, і на всі докази замовного вбивства їх адвокати шукають спростування.
Приміром, адвокат одного з обвинувачених Куліков запитує у ході засідання у потерпілої, чому вона блискавично не зачинила за собою тамбур і не швидко прослизнула додому, якщо її вже попередили про підготовку до замаху?
Інший захисник Туманов ставить пані Наталі абсолютно некоректне питання про докази слідства щодо замаху на вбивство. Це ж прерогатива слідчих.
Ще один захисник обвинувачених запитує потерпілу, що вона відчувала у ході намагань вбивства?


Звісно, що такого роду питань було забагато для постраждалої, і вона на всі адвокатські нападки відповідала: "Не пам'ятаю". І це доречно, бо коли вас збили з ніг одним ударом, а потім приймаєте ще кілька від невідомих агресивних осіб, то в той момент ви не думаєте про свої відчуття, ви прагнете вижити у заподіяній "м'ясорубці".
Захисник Наталі Ешонкулової чітко прокоментував ключові моменти доводів сторін захисту і роз'яснив, чому у колегії суддів немає жодних підстав скасовувати рішення суду першої інстанції. Його вирок є законним і обгрунтованим. Ніхто не обмежував захисників підозрюваних у своїх правах. Адвокат наполягав на відмовленні в задоволенні апеляційних скарг сторонам захисту і запевняв, що  крик сусідки не дозволив підозрюваним довести справу до кінця.

"Суд першої  інстанції не допустив жодних процесуальних порушень, виходячи із здійснених  заходів слідства",  - зазначив адвокат Ешонкулової.

Втім, головуючі судді прагнули доказів причетності замовників до здійснення нападу на активістку. На її думку, це - Олександр Петровський, Еміль Арутюнян, Сергій Олійник і Віталій Мархасін.  У прокурора на це не було достатньо доказів, що і примусило хід засідання закрити і перенести на 10 червня 2024 року.

Наталя Ешонкулова у розпачі запитала суддів, як притягнути до відповідальності небожителів, яких і в країні може не бути, а вони правлять в тіні людьми, як ляльками,  і мають свою недосяжність навіть для закону.
Саме тоді і пролунало важливе для судової зали "перед законом усі рівні". Для присутніх у залі  - важке мовчання: "Тільки не ляльководи".
Про це перед початком чергового засідання суду висловилися постраждалі від рейдерства у Дніпрі. Мужньо перенесла майже двогодинне засідання вагітна жінка, чоловік потерпілої разом з 8-місячною донькою теж прибули на захист мами.

"Ви мені поясніть, я ж бачу, що нападники на Наталю зовсім прості люди, в них немає великих коштів на адвокатів. Але в них по 2-3 захисника. Як вони платять? З чиїх кишень? І всі такі зубаті, то й не дивно, як захищають свого господаря чи господарів?", - зауважила літня жінка під будівлею суду.

 

"Я вважаю, що вирок має бути жорсткішим. Бо це замовне вбивство. Нападники, якби хотіли похуліганити, не готувалися б так ретельно з переодяганням, маскуванням, з двома автомобілями тощо. Просто у Наталі ангел-охоронець сильний", - сказав пан Дмитро, колисаючи маленьку доньку на руках.

 

"Я прийшла сюди підтримати Наталю, бо в мене рейдери забирали дім, завдяки їй я ще живу в ньому. Я хочу,  щоб було справедливе покарання для нападників. Але боротьба за своє майно ще триває", - наголосила знайома родини Ешонкулових.

 

"Скажу вам, що за ці 5 років деякі люди не дожили і не витримали стресу. Погрози лунають навіть від поліції, не тільки від рейдерів. Залякування тривають, бояться люди за своє життя,  але постраждалих сотні, і комусь треба зупинити це свавілля. Як жити тут далі? Коли людина,  померла у 1986 році,   в 1991-ому воскресає і дарує чуже майно рейдерам", - про білі нитки у розслідуваннях розповіла подруга Наталі.  

Додамо, що у засіданні суду брали участь і журналісти Дніпро ТБ, яких згодом попросили покинути залу через невідповідну судовим рішенням зйомку. Заборона на оприлюднення представників сторони захисту. А чого вони так бояться, якщо їх підзахисні  - не злочинці, і не хотіли вбивати жінку через встановлення справедливості в підприємницьких колах?
Всі намагання позбавити публічності судовий процес марний, бо правда  - вона ж як сонце,  пробивається крізь шпаринки.

 

Фото з ФБ - сторінки Наташа Эшонкулова

 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ