Перейматися аграрникам треба уже зараз, щоб через півтора роки не чухати потилиці

Микола Ясень 27.07.2024 110

Аграрії України загодя, поки не пізно, мають зважати на вуглецевий податок ЄС

27 липня 2024 року

Таки правда, що лише півтора роки залишається, коли з перших днів 2026-го Європейський Союз уже точно та неодмінно запроваджує вуглецевий податок (carbon tax). І ці півтора роки пролетять швидко майже за помахом пташиних крил, і якщо з сьогоднішнього дня не думати та не планувати своїх дій навперейми неминучому, ретельно й старанно не готуватися  до нього, можна залишитися, коли грягне грім, як то кажуть при бубнових інтересах.Адже агропідприємства, отож чи не першими фермерські господарства, які і далі працюватимуть за традиційними технологіями та не матимуть новітніх сталих практик, сплачуватимуть вуглецевий податок.

Про це щойно написав чи попередив сільгоспвиробників України генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Олег Хоменко -дивіться  в  колонці на AgroTimes.

«Рівень вуглецевого мита буде більшим за вартість карбонових сертифікатів, які наразі в Україні йдуть по $40 за тонну СО2. Тому з 2026 року полякам скажімо  вже не потрібно буде й протестувати на кордоні проти української агропродукції, оскільки наші традиційники не зможуть ані перетнути кордон із своєю високовуглецевою продукцією, ані реалізувати її трейдеру, оскільки контрагенти вимагатимуть від них сировину, вирощену із застосуванням низьковуглецевих технологій.

Ми ж ще раз повторюєио, що фактично до рубікону бути чи не бути лишилось усього півтора роки. Півтора роки відпущено на даний момент для того, щоб пристосуватися до нових умов, як і висловився Олег Хоменко.

А далі він додав, що Європа змінюється, працюючи над Спільною аграрною політикою, враховуючи фінансову подушку для забезпечення України під час перехідного періоду.

«Своєю чергою Україна також має змінюватись, не розраховуючи на те, що нас приймуть до ЄС такими, які ми є. Тому агровиробники уже нині, якщо ще не з учорашнього дня мусять переходити на сталі практики, котрі передбачатимуть застосування принципів циклічної економіки, точних технологій, зниження енерговитрат, особливо викопних видів палива тощо», — і про це заздалегідь попереджає селян фахівець. 

 

 


    Поділитися текстом в мережах:
    Репости вітаються !
    >>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
    >>> Читайте нас в Telegram
    >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
    >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
    Новини ОТГ