Петриківська громада Дніпропетровщини має свої зірки Мішлен

Марина Бабич 05.06.2023 1171
Петриківська громада Дніпропетровщини має свої зірки Мішлен

Як відомо, рейтинг Мішлен  у кулінарному світі - найвливовіший серед ресторанного бізнесу. Його запровадив власник французької компанії з виготовлення автомобільних шин - Андре Мішлен. Він хотів полегшити водіям задачу знайти смачну кухню на автодорозі і позначав відповідні кафе зірками. Згодом виросла ціла індустрія високої кухні. Одна зірка - варто відвідати, дві - зміни маршрут, бо там особливі страви, а три - повний престиж і респект кухарям.
Після чергового гастрономічного конкурсу у Петриківці з'явилися свої, подібні мішленівським, зірки для витворів кулінарного мистецтва.
Причому, на мою думку, цілих дві! Одну зірку заслуговує  автентична страва "Вареники з салом", а другу - запечений гарбуз з яблуками і сливами.


Законодавицею кулінарних шедеврів стала Антоніна Сектименко, мешканка села Шульгівка і добре знана  очільниця місцевого Будинку культури.

За її словами, Петриківщина вже зустрічає гостей громади такими "реставрованими" українськими наїдками. Справа в тому, що рецепти страв живуть у кожного покоління і відмирають, як листочки на дереві, але залишаються в пам'яті найбільш дорогі серцю і смачні вустам.

"Я маленькою ходила біля своєї бабусі і допомагала готувати гарбуз з яблуками і сливами. Вона хотіла мене порадувати чимось смачненьким, і топила піч, і чаклувала з фруктами. Зараз згадую те дійство і щаслива, бо ніякі цукерки, торти, печиво  не замінять того пізнаного живого духу печі, запаху з димком гарбуза, слив, яблук і такого рідного присмаку дитинства. Відновити рецепт мені допомогли старожили Шульгівки, бо про начинку гарбуза пам'ятаю, але скільки грамів, коли і як - трохи стерлося. Тому цей прадавній рецепт такий важливий, бо спільний", - розповідає пані Антоніна.

Вона зауважила, що ця страва - переможниця не одного конкурсу. Спочатку її визнали у жовтні 2022 року  кращою на рівні області. А на початку 2023 року - на Всеукраїнському рівні, в онлайн конкурсі "Гарбузовий маєток".

"Додам одну суттєву деталь: щоб взяти участь у конкурсі, треба було надіслати рецепт і фото, його спробують приготувати фахівці, дадуть своє добро, і тоді тільки в прямому ефірі вже готуєш страву як учасник. Ми хвилювалися, звичайно, бо гарбуз - ягода популярна, наша національна кухня  має багато рецептів її приготування. Але організатор конкурсу Олена Булах підтримала і заспокоїла: все буде добре", - ділиться емоціями Антоніна Сектименко.

Хто хоче посмакувати переможної страви, то пані Антоніна не приховує рецепт.

"Підготуйте інгредієнти:

Гарбуз середній 3 - 4 кг.
Яблука- 700 грам
Сливи – 0.5 кг
Пшоно – 1 склянка (200 гр)
Молоко – 2 склянка (200 мл)
Цукор - 1,5 склянки (300 гр)
Дрібку солі.

Візьміть ємність, налийте молоко , доведіть до кипіння. В кип'яче молоко покладіть гарно промите кип'яченою водою пшоно , приваріть 20 хвилин.
Тим часом гарно промийте гарбуз , зріжте його  верхівку , щоб можна було вибрати насіння та покласти начинку.
Обріжте м'якоть гарбуза з відрізаного , нашинкуйте кубиками 3на3. Складіть в окрему ємність. Потім почистіть яблука, видаліть серцевинку та поріжте скибочками. І - в гарбуз!Наступні сливи. Видаліть кісточки з сливи, залиште цілими половинками. Додайте приварене пшоно цукор та дрібку солі до всіх інгредієнтів, гарно перемішайте . Викладіть це все в середину гарбуза , накрийте верхньою частиною гарбуза, і в піч на 50-60 хвилин. Періодично повертайте гарбуз у печі для рівномірного приготування. Після того , як витягнете з печі,  дайте гарбузу трішки відпочити  хвилин 20-30 -  для кращого поєднання смаку. Подайте на тарілі,  прикрасьте калиною та м'ятою. Смачного!"

 

"Оскільки це стародавня страва, і цукру не було,  то раніше терли цукровий буряк додавали води, щоб покрило бурячок і варили в печі хвилин 30-40 , щоб був світло-коричневого кольору сироп, потім проціжували крізь щільну тканину , а сироп додавали замість цукру, до цієї страви. Або використовували мед", - уточнила пані Антоніна.
 

Доки ми з нею говорили про нюанси приготування запеченого гарбуза, де й взялись слова про український кулінарний бренд - вареники. Та й ще з салом!

"До речі, гарбуз - це моя не перша "реставрована" страва. Першою були вареники з салом, відновлений рецепт яких теж давній і переміг у ще одному конкурсі. Я коли говорю, що вони  - кулінарний маркер Петриківського краю, то всі дивуються. В нас у родині ми їх готуємо щотижня, бо дуже любимо. А ви й не знали, що буває така смакота! Даю вам рецепт.  Коли приготуєте, то поділитеся враженнями.
«Вареники з салом»
Для начинки необхідно
0,5 кг сала
2 шт. цибулі (великого розміру)
0.5 кг борошна (за потреби додати борошна до консистенції тугого тіста)
1 ч. л. солі (за смаком)
Сало (щоб гарно плавилося) дрібно ріжемо, викладаємо на розігріту сковороду, висмажуємо сало до шкварок, додаємо дрібно порізану цибулю, солимо за смаком, поступово додаємо борошно, орієнтуючись за плавкістю сала. Смажимо до золотисто-коричневого кольору. Залишаємо охолоджуватися до повного застигання .
Для тіста -
0.5 л кисляка (або кефір)
1 ч.л. соди
2 ч.л. оцет (гасимо соду)
700-800 гр. борошна
В кисляк кладемо соду погашену оцтом, додаємо половину борошна,  на пів вимішане тісто притрушуємо дрібочкою соди, додаємо решту борошна малими порціями та вимішуємо не круте тісто. Залишаємо тісто на 15 хв. спочити. Формуємо вареники та варимо в окропі 5-6 хв.
 Поки тісто спочиває, готуємо заправку для вареників. На олії (100 мл) смажимо 1 велику цибулину, дрібно порізану, за бажанням можна додати шкварки.
Зварені вареники мастимо заправкою та додаємо секретний інгредієнт.
Секретний інгредієнт страви: дрібочка домашнього вершкового масла. Вареники традиційно в с. Шульгівка подаються з напоєм із сухих гілочок вишні «Петриківка». Вареники смакують з хріном з буряком".

 

Тепер про давні Петриківські рецепти,  завдячуючи Антоніні Сектименко, дізнаються і наші читачі. Такі страви точно  заслужили б мішленівські зірки, якщо додати їх до європейського гастрономічного конкурсу, бо передають автентику і добрий смак наших предків.

А я вже біжу на кухню пробувати приготувати вареники з салом, бо не можливо всидіти від подарованого Антоніною кухарського натхнення. Хоча всидіти,  мабуть, можна, тільки ж слинка котиться...
 

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ