Пільговий торговельний режим України з ЄС збереже вітчизняний агросектор

За матеріалами інтернет-видань 01.02.2023 395
Пільговий торговельний режим України з ЄС збереже вітчизняний агросектор

На початку російської агресії імпорт з України був майже повністю заблокований. Він  становив щомісяця не більше 200 тис. тонн сільськогосподарських товарів. Повідомляє Всеукраїнська Аграрна Рада.

Зараз країни ЄС фіксують значне підвищення імпорту з України у порівнянні між 2021-2022 роками. У 2021 р. імпорт зерна з України до ЄС  складав 287 тис. тонн, у 2022 – показник зріс до 2,849 млн. тонн; кукурудзи до війни з України до ЄС надходило 7,309 млн. тонн, у 2022 – обсяг зріс до 12,012 млн. тонн; до війни ЄС імпортував 25 тис. тонн насіння соняшнику, а у 2022 – показник зріс до 1,855 млн. тонн.
Наразі Україна повністю залежна від експорту своїх товарів через західний кордон. Тому  збереження пільгового торговельного режиму із ЄС для подальшої підтримки економіки України та аграрного сектору держави вкрай важливе.
Як наголосив голова ВАР Андрій Дикун, західний кордон для України – рятівне коло, яке нам щиро простягнули. Аграрії змушені вивозити продукцію через західний кордон і порти ЄС. Доставка до них здійснюється автотранспортом, що створює додаткові витрати.

"Я особисто звернувся до голови Комітету з питань сільського господарства та розвитку сільських територій Європарламенту Норберта Лінза. Ми також надіслали звернення до Ради міністрів з питань сільського господарства та рибальства та членів союзу двох великих сільськогосподарських організацій – COPA і COGECA, які представляють найсильнішу групу інтересів європейських фермерів. Ми розуміємо занепокоєння європейських аграріїв щодо проблем збуту власної продукції через насичення українською, але просили владу ЄС шукати методи підтримки своїх виробників, які не допустять поглиблення кризи в Україні", - зауважив Андрій Дикун.

У  ході обговорення пільгового торговельного режиму України з ЄС 30-31 січня в Брюселі  жодна з країн-членів не висувала ініціатив щодо скорочення або створення якихось бар’єрів для українського сільськогосподарського експорту.  Було висловлено  абсолютну підтримку України та українських фермерів. Водночас країни ЄС почали шукати шлях, як підтримати європейських фермерів у їх  вимогах скорочення експорту з України.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ