Пискляві, кусючі, небезпечні: скільки видів комарів живе на Дніпропетровщині?

За матеріалами інтернет-видань 09.06.2022 938

У Дніпропетровській області розповсюджено 5 видів малярійних комарів та 25 немалярійних.  Вони - переносники збудників трансмісивних та вірусних хвороб. Повідомив Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
Зазначається, що наявність великої кількості водойм, температурних факторів збільшує їх чисельність. Укуси малярійних поширюють малярію. Немалярійні комарі розповсюджують такі небезпечні хвороби, як японський енцефаліт, лихоманки та інші інфекції.


Всі види комарів поширюють дирофіляріоз. Джерелом цього захворювання є хворі собаки, коти. Люди хворіють через укуси комарів, які заразились при кровосмоктанні хворих собак.
Окрім цього,  будь - який комар при укусі людини може викликати алергічні реакції. У маленьких дітей ця реакція  може бути важкою та тривалою.
Комарі нападають  на людей переважно при теплій, вологій, безвітряній погоді. Найбільша активність комарів  - у вечірній час. Тому бажано носити одяг, який закриває більшу частину тіла. На відкриті ділянки тіла рекомендується наносити препарати, що відлякують комах (репеленти) промислового виробництва у вигляді аерозолей, кремів, суспензій, емульсій. Їх необхідно купувати лише в аптечній мережі.
Можна також використовувати природні репеленти: олію гвоздики, евкаліпту, лаванди.
Якщо після  укусів комарів виникає алергічна реакція, значне підвищення температури, лихоманка, слабкість, поява  висипу на шкірі , необхідно негайно звернутися до сімейного лікаря.


"Фермер Придніпров'я" наводить наукові факти життя цих комах

  • Відомо, що з нами живуть  близько 3600 різних видів комарів.
  • Найбільші види комарів -  це  карамори, які досягають довжини 10 сантиметрів.
  • Самці комарів не кусаються на відміну від самок ( у самців недорозвинена щелепа). Тільки самки комарів харчуються кров’ю.Комарині самці харчуються тільки нектаром рослин і водою, як метелики.
  • Комариний писк — це звук, який видають тендітні крильця цієї комахи. За допомогою писку комарі спілкуються між собою. Звуку вони не чують, але вони вловлюють звукові коливання за допомогою вусиків.
  • Комарі мають інфрачервоний зір, завдяки чому можуть чудово орієнтуватися в нічний час доби.
  • У комарів є зуби! Близько п’ятдесяти, в залежності від виду.
  • Ситий комар важчий в 2-2,5 рази за голодного.
  • Цих комах  притягує запах алкоголю.
  • Швидкість польоту від 1.5 до 2.5 км/год.
  • Комарі не люблять запах помідорового бадилля, свіжого листя волоського горіха, квітів базиліка, черемхи, гілок бузини, пирію, анісу, гвоздики, валеріани, евкаліпта, лаванди, чебрецю, герані, м’яти, кедрової олії.


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ