Платні дороги та нові знаки: зміни до ПДР набули чинності

За матеріалами інтернет-видань 01.11.2021 145

З 1 листопада в Україні набули чинності зміни до Правил дорожнього руху. Про це йдеться в ухвалі Кабміну від 29 вересня № 1091 постанова набула чинності 1 листопада.

Нововведення охоплюють майже всі аспекти ПДР: змінюються знаки, розмітка, обмеження швидкості та класифікація доріг. Зміни правил дорожнього руху стосуються водіїв, пішоходів та велосипедистів, а також вводяться нові дорожні знаки та розмітку. У нових правилах запроваджується обмеження швидкості за межами населених пунктів: забороняється рухатися зі швидкістю понад 110 км/год, якщо елемент дороги, що відокремлює транспортні потоки протилежних напрямків, не виділено широкою суцільною лінією. Також з листопада на додаток до трьох типів державних доріг (міжнародні, національні та регіональні) вводиться четвертий – територіальний. Нововведення ПДР стосуються і велосипедистів. З'явиться визначення велосипедної доріжки, велосипедної смуги та велосипедного переїзду (місце перетину перехрестя доріг). А для пішоходів діятимуть нові діагональні пішохідні переходи. Нові правила поширюються і на дорожні знаки, правила зупинки та стоянки. Насамперед, вводяться нові заборонні знаки, наприклад, місце концентрації ДТП. У нових правилах перехідним переходом називається не тільки частина проїжджої частини, а й острівці безпеки та розділові смуги. Тобто переходити дорогу там тепер можна. Для острівця безпеки, який водіям заборонено перетинати, а тим більше здійснити там зупинку, з'явився окремий знак. На вулицях (крім пішохідних) та дорогах місцевого значення з'являться ділянки для суміжного руху легових автомобілів та велосипедистів. Початок та кінець такої ділянки має позначатися відповідними дорожніми знаками. З'являться діагональні пішохідні переходи, які будуть застосовуватися тільки на регульованих перехрестях (на яких сигнал світлофора не переводять у жовтий режим), де дозволено перехід по діагоналі. Такі переходи відзначатимуться відповідним новим знаком "Діагональний пішохідний перехід". Для пішоходів із порушеннями зору запроваджується відповідне визначення. Раніше в ПДР використовувалося формулювання "сліпі пішоходи". Нововведення торкнеться, зокрема, позначення відповідних дорожніх знаків та табличок до них. Нові правила уточнюють визначення велодоріжки, яка тепер - це доріжка з покриттям поза межами проїжджої частини вулиці та/або дороги, розташована окремо або суміжно з тротуаром або пішохідною доріжкою, призначеною для руху на велосипедах, та позначена відповідними дорожнім знаком та горизонтальною розміткою. Також вперше вводиться визначення велосипедної смуги та велосипедного переїзду. Відповідно, тепер велосипедисти повинні перетинати проїжджу частину велосипедними переїздами, а якщо таких відсутні — дотримуватись чинних норм ПДР (перекладати велосипед по пішохідному переходу). З'явилася вимога, що велосипедисти нарівні з іншими учасниками дорожнього руху повинні слідувати сигналам регулювальника та світлофора на ділянках доріг, що регулюються.

Масштабні зміни ПДР стосуються дорожніх знаків та розмітки. Нововведення торкнулися попереджувальних, забороняючих, наказових та інформаційно-вказівних знаків, а також знаків пріоритету. Вводяться знаки для позначення платних доріг, доріг для поєднаного руху автомобілів та велосипедів, велосипедної смуги та велосипедного переїзду, ділянок доріг для руху з використанням ланцюгів протиковзання. Також з'явився дорожній знак для позначення зарядної станції для електромобілів.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ