Про експорт українських продуктів з доданою вартістю

За матеріалами інтернет-видань 25.06.2024 333
Про експорт українських продуктів з доданою вартістю

У 2023 році найбільше виросла вартість експорту цукру, м’яса птиці, етилового спирту міцністю понад 80 об. %, соків, яєчних продуктів, готових і консервованих виробів з м’яса, яєць, дріжджів, морозива, сирів. Повідомляє Українська Асоціація Аграрного Експорту.
Експерти зазначають, що, крім названих товарних позицій, зростали вартісні показники експорту багатьох інших продуктів, включаючи копчену рибу, молюсків (переважно, равликів), сухе і згущене молоко, картоплю, яблука, свіжі ягоди, пшеничне борошно, патоку тощо.
У підсумку загальна виручка від експорту цих товарів 2023 року перевищила 2 млрд дол., а у порівнянні з 2021 роком вони забезпечили приріст вартості на 740 млн дол. З іншого боку, їх сумарний імпорт у 2023 році склав трохи більше 600 млн дол., скоротившись відносно 2021 року на 324 млн дол.
Отже, зведене сальдо зовнішньої торгівлі за всіма перерахованими товарами з доданою вартістю торік було додатним на суму 1,5 млрд дол.
У розрізі конкретних продуктів імпорт незначно перевищив експорт по копченій рибі та молюсках (на 7 млн дол. і 10 млн дол. відповідно), однак найбільш критична ситуація продовжує залишатись стосовно сирів, де від’ємне сальдо становило 161 млн дол.

Додатковим позитивом є виражена орієнтація експортних продажів переважної більшості товарів з доданою вартістю на ринки країн Євросоюзу (за винятком готових виробів з м’яса, сирів, незгущеного молока, риби сушеної і копченої, картоплі, яблук, солоду, шоколаду). Зокрема, незгущене молоко і сири в основному постачались до держав колишнього СРСР, яблука – у Перську затоку (ОАЕ, Саудівська Аравія). Тобто, наразі підтверджується розширена регіональна структура експорту товарів з доданою вартістю, яка, втім, найчастіше не виходить за межі Євразії.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ