У Павлограді сміттєвий полігон перевантажений і потребує рекультивації

За матеріалами інтернет-видань 25.06.2024 287
У Павлограді сміттєвий полігон перевантажений і потребує рекультивації

За інформацією Павлоградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області,  полігон твердих побутових відходів у місті Павлограді є загрозою для довкілля і людей.
Зазначається, що за кількістю побутових відходів Україна не відстає від середньоєвропейського показника. Щороку накопичується близько 10 млн тонн сміття. За прогнозами як закордонних, так і вітчизняних фахівців, екологічна ситуація в Україні наближається до критичної, адже переробкою відходів у нас переймаються на дуже низькому рівні. Сміттєзвалища в Україні займають більшу територію, ніж об'єкти природного заповідного фонду України.
Однією з найбільш гострих комунальних проблем в місті Павлограді також є збирання та утилізація твердих побутових відходів. Ця проблема з кожним днем стає все актуальнішою. Через великий обсяг сміття, що в результаті життєдіяльності створює населення та підприємства регіону, звалища сміття з кожним роком займають все більші території регіону.
Важливою проблемою розвитку павлоградського регіону є відсутність сучасної ефективної системи збору, вивезення, переробки та утилізації твердих побутових відходів, тобто комплексної системи поводження, що негативно впливає на екологічний та соціальний стан як всієї території регіону, так і окремих територіальних громад, що входять до його складу.
У м. Павлограді полігон твердих побутових відходів виник стихійно у 60-х роках XX сторіччя на місці відпрацьованого кар'єру піску та суглинку. Тривалість складування твердих побутових відходів на цьому полігоні становить понад 45 років. На полігон приймаються побутові відходи населення, підприємств, будівельне сміття тощо. Існуючий полігон не відповідає нормам екобезпеки, перевантажений та потребує рекультивації. Тому проблеми, пов'язані з охороною довкілля та здоров'ям населення, викликають необхідність системного підходу. По-перше, це великі площі забрудненої землі, що на довгі роки залишається непридатною для використання. По-друге, така ситуація призводить до подальшого забруднення довкілля отруйними речовинами та парниковими газами. По-третє, не використовується потенціал вторинного використання ресурсів.
Небезпека звалищ несе загрозу, в першу чергу, для довкілля, бо на звалища привозиться все, що завгодно, зокрема і промислові відходи, де утворюються високотоксичні речовини, які потрапляють в грунт, в грунтові води, а іноді і в підземні води.
Крім того, ці звалища забруднюють величезну територію, забираючи сільськогосподарські родючі землі. Пожежі, які виникають на полігонах, і, як наслідок, викиди в атмосферу - значно перевищують гранично допустимі концентрації забруднюючих речовин та викликають не просто забруднення, а сильне отруєння навколишнього середовища, і це істотно впливає на здоров'я людей.
Не меншою проблемою є поширення через звалища небезпечних хвороб. Харчові відходи, які складають 25-30% усього сміття, є поживою для комах, щурів, собак та ряду птахів. У сприятливих для розвитку умовах збудники хвороб розмножуються, а тоді зі звалища переносяться в місця проживання людей, саме у такий спосіб звалища стають розплідниками бактерій, що викликають черевний тиф, дизентерію, холеру, лептоспіроз, а також туберкульозної та правцевої палички, бактерій газової гангрени та сибірської виразки тощо.
На жаль, в Україні ніхто не бере відповідальності за те, що робиться на полігонах чи сміттєзвалищах. У більшості випадків самі полігони давно вичерпали свій термін експлуатації та свій ресурс. Вони були побудовані, в кращому випадку, в 1980-х роках.
На території Дніпропетровської області працює 12 (3,0%) паспортизованих полігонів (працюють відповідно до затвердженої проектно-технічної документації), а 17 (4,2%) - непаспортизованих полігонів. Заповненість полігонів складає понад 85%, тількі 4% сміття спалюється на сміттєспалювальному заводі на території м. Дніпра, який побудований ще у 1992 році.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ