Продовольча безпека не менш важлива, ніж військова, - Анатолій Гайворонський

Марина Бабич 04.03.2023 752
Продовольча безпека не менш важлива, ніж військова,  - Анатолій Гайворонський

Як зазначив Голова Асоціації фермерів і приватних землевласників Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський у звітній доповіді на конференції фермерів, в області у 2021 році відкриті три справи рейдерського захоплення фермерських господарств.  Вони  наразі знаходяться в суді. Це стосується господарств в Апостолівському, Новомосковському і Криворізькому районах.

"Ми всі розуміємо, що там, де рейдерство, до нього причетна місцева влада, місцевий прокурор, і ці справи не розслідуються. Судові процеси ідуть, але зараз у ході війни вони сповільнилися і перебувають у млявому режимі. Це було найбільшим викликом агробізнесу області у 2021 році.
У 2022 році, як щойно почалася війна, фермери, незважаючи на судові перипетії,  згрупувалися і почали допомагати військовим. Це було і є першочерговим завданням. Вони  і кошти платили, і запчастини до військової техніки купували, і дизпаливо віддавали на передову. Тепер  для фермерів свій важливий  час боротьби -  за сівбу. Коштів немає, ціна на зерно не покриває собівартості, під питанням добрива. Зараз відбулося зниження ціни добрив. Але не маємо за що придбати. Приміром, от скажіть, чому тонна черкаської селітри коштувала 34 - 35  тисяч за тонну, а зараз різко впала до 27 -28 тисяч грн. Чому її раніше не можна було реалізовувати за такою ціною? Хто за цим слідкує? Таке враження, що до справ агросектору ніхто не вникає. Ніби воно само засіється і виросте. А що буде, як ми не посіємо? Хто годуватиме, і що виросте? Яка ціна тоді буде на зерно? Цим ніхто не опікується. Мало фермерам перешкод фінансових, так ще треба боротися з управлінськими, законодавчими. Ситуація з податковими накладними так  і не змінилася. Від  цього  постраждає не тільки фермер, а весь агросектор України. Продовольча безпека не менш важлива, ніж військова безпека.
Як працювати, коли відсотки у комерційних банках з нового року по кредитах зросли, зерно в ціні упало, податкові блокуються, за готівку скуповується збіжжя - всі ці фактори заганяють аграрія в глухий кут. Хтось знає, як звідти вибратися?
А земля? Якщо ви після війни переоформили свою фермерську землю, і заплатили перший внесок, то, виявляється, ви не маєте права здати її в оренду ФГ. А як же тоді її обробляти, як звітувати, як платити податки?" - наголосив Анатолій Гайворонський у ході фермерської конференції.

Присутні на конференції землевласники, керівники агропідприємств Дніпропетровської області визнали роботу Асоціації за означений період задовільною.  Вони окреслили ряд питань, щодо яких необхідне термінове втручання державної влади. Зокрема, всі одноголосно прийняли такий проєкт рішень:
1. Звернутись до Комітету аграрної та земельної політики Верховної Ради з питань:
а) необхідності допрацювань пункту  6.1. розділ 10 перехідних Положень Земельного Кодексу України в частині надання ФГ права користування земельними ділянками, які придбані з розстроченням платежу та знаходяться у власності члена такого ФГ;
б) продовження мораторію на куплю землі с/г призначення іноземцями.
2. Звернутись до Кабміну з питань:
а) зниження тарифів на перевезення с/г продукції;
б) перегляду методів формування ціни на агропродукцію( ціна менша за світову на 40 %. Це загрожує аграріям України банкрутством).
3. Звернутися до Голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева про  зупинення  блокування податкових накладних, що призводить аграріїв до межі виживання.
4. Звернутися до Данила Гетманцева з питанням переносу сплати мінімального податкового зобов'язання  з квітня на жовтень ( через початок весняно - польових робіт, які самі по собі забирають багато коштів).
5. Звернутися до ДніпроОВА з пропозицією бронювання працівників і керівників ФГ середнього і малого бізнесу.


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ