путлєр вивів кораблі з Криму, тобто визнав, що Крим - український

За матеріалами інтернет-видань 06.06.2024 313

Шмигаль про відбудову Криму: Може стати одним із найкращих курортів Європи  | Українська правда

   Минулого тижня Україна досягла серйозного дипломатичного прориву, отримавши зелене світло від ключових союзників для ударів вглиб росії з використанням західної зброї. російська реакція на цю знаменну новину межує з істерикою: безліч кремлівських чиновників і пропагандистів засуджують Захід і обіцяють "жахливу помсту".

Про це пише Peter Dickinson на сторінках Atlantic Council, переклад "Інформаційного спротиву".

   Як і передбачалося, володимир путін лідирував, висловлюючи ще більше тонко завуальованих ядерних загроз, які стали його візитною карткою. Виступаючи в Ташкенті, путін попередив європейських лідерів про «серйозні наслідки», перш ніж нагадати їм про їхню власну вразливість. «Їм варто пам’ятати, що вони невеликі і густонаселені країни, з чим варто рахуватися, перш ніж говорити про нанесення ударів углиб території росії», — прокоментував він.

   Відповідь близького соратника путіна та колишнього президента росії дмитра медведєва містила ще більш явну ядерну загрозу. медведєв, який зараз є заступником голови ради безпеки росії, сказав, що для західних лідерів було б «фатальною помилкою» вважати, що росія не готова застосувати ядерну зброю проти України чи окремих держав-членів НАТО. «Це, на жаль, не спроба залякування і не ядерний блеф», – заявив він.

   Звичайно, використання росією ядерного шантажу вже не викликає особливого подиву. З перших днів вторгнення в Україну путін часто брав участь у припадках бряцання ядерною зброєю в рамках більш широких російських зусиль встановити так звані червоні лінії та підірвати підтримку Заходу для України. Тим не менш, цей останній приклад ядерних хвастощів вартий пильнішої уваги, оскільки він ненавмисно дає чітке розуміння політичних реалій, що стоять за піднесеною імперською риторикою путіна про завоювання та анексію.

  Своїми жахливими згадками про «малі та густонаселені країни» путін явно сподівався залякати своїх опонентів і показати, що використання західної зброї на території росії є головною червоною лінією для Кремля. Але за власною логікою росії ця конкретна червона лінія вже була перетнута сотні разів. З 2022 року Україна регулярно використовує західну зброю в окупованих регіонах України, які, за словами путіна, тепер є частиною росії, не викликаючи жодної помітної ескалації з боку москви. У новій російській імперії путіна, здавалося б, деякі місця більш російські, ніж інші.

   Принаймні офіційно в москві немає двозначності щодо статусу українських регіонів, на які претендує кремль. Відповідно до російської Конституції, Луганська, Донецька, Запорізька та Херсонська області України разом із Кримським півостровом тепер є частиною російської федерації. росія оголосила про «повернення» Криму в березні 2014 року, лише через кілька тижнів після блискавичного військового захоплення півострова, що ознаменувало початок вторгнення росії в Україну. Нещодавно путін оголосив про «анексію» ще чотирьох українських областей на пишній церемонії у вересні 2022 року в кремлі.

    Технічно кажучи, п’ять українських областей, які підпадають під односторонню російську «анексію», тепер мають користуватися тим самим захистом, що й решта рф. Однак на практиці вже давно стало очевидним, що москва не має наміру розширювати свою ядерну парасольку на ці регіони чи навіть намагатися нав’язати свої червоні лінії щодо використання західної зброї.

   Херсонська битва є особливо яскравою демонстрацією розриву між російською риторикою та російською дійсністю. Єдина регіональна столиця, захоплена за весь час російського вторгнення, Херсон, був звільнений у листопаді 2022 року, менш ніж через два місяці після того, як путін оголосив, що він «навіки російський». Замість того щоб потягнутися до своєї ядерної кнопки, путін відповів на цю ганебну невдачу, наказавши своїм розбитим військам тихо відійти за річку Дніпро.

   Розвиток битви за Крим є, мабуть, ще більш показовим. Понад десять років путін наполягав на тому, що окупований український півострів тепер є частиною росії, і відкидав усі спроби обговорювати його статус. Протягом цього періоду захоплення Криму стало, мабуть, найважливішим окремим елементом національного наративу сучасної росії; це стало розглядатися як найбільше досягнення за весь період правління путіна, і багато хто вважає це символом повернення країни на перші позиції в міжнародних справах. Ця офіційна російська пошана до Криму спочатку переконала багатьох на Заході вважати півострів забороненим для ударів, але не змогла стримати Україну.

   З перших місяців війни Україна атакувала російські сили в Криму всіма доступними видами зброї, включно з тією, яку надали західні союзники країни. Поставлені із Заходу ракети зіграли центральну роль у битві за Крим, дозволивши Україні методично виснажувати російську протиповітряну оборону на всьому півострові та топити численні російські військові кораблі. Найяскравіша атака сталася у вересні 2023 року, коли Україна за допомогою західних крилатих ракет розбомбила та частково знищила штаб чорноморського флоту рф у Севастополі. Якщо для путіна Херсон був соромом, то це було дуже особисте приниження. Важливо те, що це не призвело до Третьої світової війни. Натомість путін вивів більшість військових кораблів, що залишилися, з Криму у відносну безпеку російських портів.

   Очевидна непослідовність публічної позиції кремля щодо нападів на російську територію має низку практичних наслідків для подальшого ведення війни. Це підкреслює гнучкість російських червоних ліній і зміцнює уявлення про те, що москва насамперед прагне використати власний страх Заходу перед ескалацією, а не встановити будь-які справжні межі.

   Очевидно, що жоден відповідальний західний лідер не може дозволити собі повністю ігнорувати загрозу ядерної війни. У той же час стає все більш очевидним, що невпинне бряцання ядерною зброєю росії втрачає свою силу. Вдаючись до регулярних ядерних загроз, які ніколи не призводять до дій, кремль послабив всю концепцію ядерного стримування і залишив росію беззубою. Грунтуючись на досвіді останніх двох років, зараз, здається, можна з упевненістю зробити висновок, що хоча килимові бомбардування кремля можуть змусити путіна до якоїсь різкої відповіді, цілеспрямовані атаки на російські військові бази та вогневі позиції на кордоні з України вкрай малоймовірно будуть причиною для підживлення будь-якої великої ескалації.

Очевидне небажання кремля розглядати «анексовані» регіони України як повністю російські прямо суперечить власним зусиллям москви зобразити окупацію українських земель як незворотну. У той час, як путін любить порівнювати себе з Петром Першим і вихвалятися «поверненням історично російських земель», він, очевидно, не поспішає надавати своїм українським «завоюванням» недвозначні зобов’язання щодо безпеки, які є основним показником суверенітету. Дійсно, через період, більший за десять років, сотні тисяч російських громадян, яких відправили до окупованого Криму з 2014 року, безсумнівно, будуть задаватися питанням, скільки ще їм доведеться чекати, перш ніж кремль нарешті визнає їх гідними захисту.

   Територіальні амбіції росії в Україні далеко не висічені в камені, вони здебільшого опортуністичні і будуть розширюватися або звужуватися залежно від військової ситуації. путін і його колеги часто закликають Україну прийняти «нові територіальні реалії», створені нинішніми лініями фронту війни, але їхні дії посилають безпомилковий сигнал про те, що майбутнє «анексованих» українських регіонів залишається предметом дебатів. Тим часом численні відступи з «історично російської землі», здійснені армією вторгнення путіна з 2022 року, свідчать про те, що шанси ядерного апокаліпсису були дико перебільшені. Це має допомогти західним партнерам Києва подолати страх перед ескалацією та спонукати їх нарешті розв’язати Україні руки та надати їй інструменти, щоб завершити роботу для перемоги над росією.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ