Рада Європи: росію слід притягти до відповідальності, вирішимо як

За матеріалами інтернет-видань 17.09.2022 409

    Учора, 16 вересня, росія повністю і остаточно виключена з органів Ради Європи. Ця міжнародна організація виключила рф зі свого складу за її агресію проти України ще в березні 2022. Сьогодні скасували посаду російського судді в Європейському суді з прав людини, а росія припинила бути учасницею основоположного міжнародного документу – Конвенції з прав людини.

       Більше того, саме Парламентська асамблея, один із двох основних статутних органів Ради Європи, неодноразово закликала забезпечити відповідальність за злочини росії і у щонайменше двох своїх резолюціях – створити міжнародний трибунал для притягнення російського політичного та військового керівництва до відповідальності за агресію проти України.

На зображенні може бути: 2 людини, дерево та на відкритому повітрі
         На фото: правоохоронці проводять ексгумацію тіл закатованих військами росії громадян України під Ізюмом.
      А позавчора, 15 вересня, Комітет міністрів (другий статуний орган Ради Європи) підтвердив у своєму рішенні "термінову необхідність забезпечити комплексну систему відповідальності", послухав про ідею трибуналу і вирішив продовжити розгляд питання на наступних засіданнях.

У перекладі з дипломатично-політичної мови це означає: росію точно треба притягнути до відповідальності, але ми ще не вирішили як саме.

          Україна, як ви могли чути, вже певний час переконує міжнародну спільноту не тільки в необхідності забезпечити відповідальність росії, але й у необхідності створити міжнародний трибунал. Звідки ця ідея? На сьогодні одночасно з національними органами правосуддя використовуються всі доступні міжнародні інструменти, включно з Міжнародним кримінальним судом, Європейським судом з прав людини, Міжнародним судом ООН, але навіть їх може бути недостатьо (про це окремо поговоримо). Але саме звідси і ідея спеціального трибуналу.

       Втім, для того, аби забезпечити відповідальність росії, і тим більше, такий трибунал створити, потрібна підтримка потужних міжнародних організацій – в ідеалі ООН, але це складно організувати. Найперше тому, що навіть якщо вам здається, що Україну підтримує весь світ, то насправді – щонайменше половина країн світу зайняла те, що вони називають "нейтральною" позицією.

Саме тому підтримка Ради Європи як регіональної організації, що складається з 46 членів (а це вже 1/4 ООН) - це важливий крок на шляху до ширшої підтримки, якої Україна буде добиватись на Генеральній асамблеї ООН в Нью-Йорку наступного тижня. Буду там і я, інформуватиму. Далі буде.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ