Рада прийняла закон про добровільну декларацію майна українцями

За матеріалами інтернет-видань 15.06.2021 205

Верховна Рада прийняла закон №5153 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом введення добровільного декларування фізичними особами належних їм активів і сплати одноразової збору в бюджет». 

«Прийняття Закону дозволить створити стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, сприятиме підвищенню ефективності протидії розмивання податкової бази, залучення в економіку України додаткових ресурсів і її активізації, підвищення податкової культури громадян», - йдеться в пояснювальній записці.

Згідно з документом, в Україні з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року відбудеться одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб.Під збором з такого декларування мається на увазі одноразовий обов'язковий платіж, який декларант сам розраховує з вартості належних йому активів. При цьому він повинен враховувати ставку такого збору.

Закон передбачає 5% збору щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках українських банків. Також платник може вибрати 6% ставки і платити податкове зобов'язання трьома рівними частинами щороку.

За валютні цінності, розміщені в іноземних банках визначено 9% збору. Також можна вибрати ставку в 11,5% і платити зобов'язання трьома рівними частинами щороку.Також встановлено ставку в 2,5% за номінальну вартість держоблігацій з терміном більше року, які не можна достроково погасити. Це стосується облігацій, придбаних з 1 вересня 2021 го по 31 серпня 2022 до подання добровільної декларації. Альтернативою є ставка 3%, яку рівними частинами треба буде виплачувати три роки.

Тих, хто має право на добровільне декларування, але не скористалися такою можливістю, закон буде визначати такими, що повідомили контролюючий орган про відсутність у власності активів, отриманих з доходів, з яких не сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори.

Не можуть бути добровільними декларантами:

  • особи, які на початок періоду такого декларування є малолітніми / неповнолітніми або недієздатними і знаходяться на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) або держави;
  • особи з обмеженою дієздатністю, і над якими встановлено опіку чи піклування;
  • особи, які починаючи з 1 січня 2010 року виконують або виконували в Україні публічні функції, передбачені законом "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення";
  • особи, які перебувають під спеціальними економічними та іншими санкціями, введеними проти них Україна.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ