«Робота на землі - це треба любити і бути готовим до постійного марафону»
За матеріалами інтернет-видань
30.04.2024
391
Фазенда Мартинюків з Тернопільщини поділилася у ФБ своїм досвідом вирощування полуниці:
Правильна підготовка поля, з врахуванням висадки та сівозміни на наступні 3-5р.
Тобто, ми старались планувати так, щоб яку площу ми в цьому році розкорчовували трьохрічки, таку ж саму площу і висадили однорічки (за виключенням минулого сезону,пізніше напишу чому).
Якщо у нас було 1,5 га, то виходило приблизно 0,5 одно- ( менша кількість та більший розмір), 0,5 дво-( більшка к-ть,середній розмір) і 0,5га, трьохрічки(велика к-ть але дрібна) ,яку ми залишали виключно зарали самозбору, в іншому випадку утримувати її не бачу змісту. Відповідно ще 0,5 га поля мали б вже бути під сівозміною.
Обов'язково аналіз грунту і води, бо, на жаль, є вода, яка для поливу не придадна взагалі, і може більше нашкодити, ніж допомогти
Поїдьте до декількох невеликих фермерів на поле, подивіться та поспілкуйтесь наживо, забезпечте себе правильними порадниками та наставниками, а в ідеалі домовтесь з агрономом, який буде вас супроводжувати весь сезон.
По максимуму уважно і точно розробити бізнес план, а потім ту цифру, яка вийде ×2.
Врожайність, яку плануєте отримати ÷ 2 а той й на 3
Визначтесь на якого споживача будете орієнтуватись (оптовий свіжий ринок, заморозка, самі продаватимете на базарі, бо у нас це самозбір та адресна доставка з певними умовами)
І після цього уже зможете підбирати метод вирощування, сорти, систему захисту та живлення.
Ми вирішили вирощувати здорову та БЕЗПЕЧНУ тому систему догляду наш агроном підбирає відповідну.
Хоча при такому методі вирощування врожайність буде меншою, а собівартість відповідно більшою.
Враховуючи вищенаписане така ягогода не може коштувати так само як на базарі + додати відібраність та упаковку то і ціна повинна бути відповідна. Та нажаль є такі два тижні в середині червня, коли настає пік збору в усіх фермерів з регіону і ринок завалений в основному нітратною , а ціна на вашу залишиться незмінна, то частина клієнтів все ж таки "обкрутить шапку" , бо "скільки там тих нітратів, сказали що домашня і дешевша".Та це особистий вибір кожного,і боротись з цим не варто,а старатись для тих хто цінує вашу працю і готовий за неї платити.
Якщо ці всі моменти ви спланували і прорахували, тоді ок.Є визначена сума яку потрібно на підготовку цього всього процесу, посадку та догляд. За якісь вам потрібно прожити цей рік,так як доходу у ньому ще небуде. Тому у вас або є заощадження, або додаткова робота(так у нас) хоча тут є і мінус, бо постійно розриваєшся.
З кредитними коштами є як мінуси так і плюси, з однієї сторони без досвіду є великий ризик зазнати невдачі у перші роки, а з іншого боку це добрий "стимулятор" який заставляє ще наполеглевіше та уважніше працювати
Також в с/г є таке неписане правило - "Фінансова подушка має бути як мінімум рік наперед".
Одного року нашу ягоду підтопило, наступного більша чатина підмерзла, а наприклад минулого сезону в пік достигання затяжні дощі забрали в нас до половини врожаю, в результаті чого на кінець сезону ми заробили мінус 100 000грн(що стало однією з причин не закладати нову ділянку)
Буває...Оскільки це відкритий грунт тому ризиків тут набагато більше. І крім нас самих ніхто нам нічого невинен...
Плануйте все під певний стандарт, бажано під один гребенеутворювач, а ще краще під свій. Бо в нас із цим постійна проблема, яка не вирішена і досі. В результаті чого в сезон його орендувати важко, хто дає в оренду то тільки тоді коли висадиться сам, або звільниться від того хто замовив раніше.
Висаджувати пізніше другої полонини серпня така собі ідея, і розраховувати на повноцінний врожай наступної весни не варто,хіба це буде фріго класу А+...
Доречі дешевої розсали не буває, бувають великі проблеми за малі гроші, а іноді і великі проблеми за великі гроші
Тому тільки якісні і здорові саджанці!!!
Не зав'язуйте все на собі, бажано щоб завжди біля вас була людина яка так само буде вникати в цей процес, навчатиметься, знатиме що де купити, коли чим обробити, як налаштувати та відремонтувати полив і т.д. Тобто знатиме що робити у час вашої відсутності(що зараз досить актуально і теж для нас стало наступною причиною незакладання нової ділянки).
Чи буде у вас можливість збільшити площу поля у разі успіху і бажання масштабуватись
Для обслуговування 1-2 га вистачить до 10 людей, в залежності від їхньої продуктивності, сезонності та вашої оплати. Але як буде коли відкриють кордони
Є частина людей які без роботи, але "встидаються" працювати на полі
Значна частина фінансових витрат (від 30 до 50%) у нас йде на благоустрій та догляд за територією, але остільки це наша власна земля, а не в оренді і плани у нас не на 3-5 р.а мінімум на 10 то стараємось і плануємо так щоб нам, нашим працівникам і відвідувачам було приємно та комфортно перебувати на Фазенді, хоч роботи ще дужжже багато
Робота на землі - це не той бізнез, куди зайшов, вклав гроші і коли захотів вийшов, це схід сонця з косаркою в руках, а захід на тракторі, це те, чим прийдеться жити, те що треба любити і бути готовим до марафону.
Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ