«Робота на землі - це треба любити і бути готовим до постійного марафону»

За матеріалами інтернет-видань 30.04.2024 334
«Робота на землі - це треба любити і бути готовим до постійного марафону»
 
❗️Правильна підготовка поля, з врахуванням висадки 🍓 та сівозміни на наступні 3-5р.
Тобто, ми старались планувати так, щоб яку площу ми в цьому році розкорчовували трьохрічки, таку ж саму площу і висадили однорічки (за виключенням минулого сезону,пізніше напишу чому).
Якщо у нас було 1,5 га🍓, то виходило приблизно 0,5 одно- (🍓 менша кількість та більший розмір), 0,5 дво-(🍓 більшка к-ть,середній розмір) і 0,5га, трьохрічки(велика к-ть 🍓 але дрібна) ,яку ми залишали виключно зарали самозбору, в іншому випадку утримувати її не бачу змісту. Відповідно ще 0,5 га поля мали б вже бути під сівозміною.
❗️Обов'язково аналіз грунту і води, бо, на жаль, є вода, яка для поливу не придадна взагалі, і може більше нашкодити, ніж допомогти🙄
❗️Поїдьте до декількох невеликих фермерів на поле, подивіться та поспілкуйтесь наживо, забезпечте себе правильними порадниками та наставниками, а в ідеалі домовтесь з агрономом, який буде вас супроводжувати весь сезон.
❗️По максимуму уважно і точно розробити бізнес план, а потім ту цифру, яка вийде ×2😉.
Врожайність, яку плануєте отримати ÷ 2 а той й на 3😴
❗️Визначтесь на якого споживача будете орієнтуватись (оптовий свіжий ринок, заморозка, самі продаватимете на базарі, бо у нас це самозбір та адресна доставка з певними умовами)
І після цього уже зможете підбирати метод вирощування, сорти, систему захисту та живлення.
❗️Ми вирішили вирощувати здорову та БЕЗПЕЧНУ 🍓 тому систему догляду наш агроном підбирає відповідну.
Хоча при такому методі вирощування врожайність буде меншою, а собівартість відповідно більшою.
❗️Враховуючи вищенаписане така ягогода не може коштувати так само як на базарі + додати відібраність та упаковку то і ціна повинна бути відповідна. Та нажаль є такі два тижні в середині червня, коли настає пік збору в усіх фермерів з регіону і ринок завалений в основному нітратною 🍓, а ціна на вашу залишиться незмінна, то частина клієнтів все ж таки "обкрутить шапку" , бо "скільки там тих нітратів, сказали що домашня і дешевша".Та це особистий вибір кожного,і боротись з цим не варто,а старатись для тих хто цінує вашу працю і готовий за неї платити.
❗️Якщо ці всі моменти ви спланували і прорахували, тоді ок.Є визначена сума яку потрібно на підготовку цього всього процесу, посадку та догляд. За якісь 💵 вам потрібно прожити цей рік,так як доходу у ньому ще небуде. Тому у вас або є заощадження, або додаткова робота(так у нас) хоча тут є і мінус, бо постійно розриваєшся.
З кредитними коштами є як мінуси так і плюси, з однієї сторони без досвіду є великий ризик зазнати невдачі у перші роки, а з іншого боку це добрий "стимулятор" який заставляє ще наполеглевіше та уважніше працювати😜
Також в с/г є таке неписане правило - "Фінансова подушка має бути як мінімум рік наперед".
❗️Одного року нашу ягоду підтопило, наступного більша чатина підмерзла, а наприклад минулого сезону в пік достигання 🍓🍓🍓 затяжні дощі забрали в нас до половини врожаю, в результаті чого на кінець сезону ми заробили мінус 100 000грн🤒(що стало однією з причин не закладати нову ділянку)
Буває...Оскільки це відкритий грунт тому ризиків тут набагато більше. І крім нас самих ніхто нам нічого невинен...
❗️Плануйте все під певний стандарт, бажано під один гребенеутворювач, а ще краще під свій. Бо в нас із цим постійна проблема, яка не вирішена і досі. В результаті чого в сезон його орендувати важко, хто дає в оренду то тільки тоді коли висадиться сам, або звільниться від того хто замовив раніше.
❗️Висаджувати 🍓 пізніше другої полонини серпня така собі ідея, і розраховувати на повноцінний врожай наступної весни не варто,хіба це буде фріго класу А+...
❗️Доречі дешевої розсали не буває, бувають великі проблеми за малі гроші, а іноді і великі проблеми за великі гроші😬🙄🤪🤯
Тому тільки якісні і здорові саджанці!!!
❗️Не зав'язуйте все на собі, бажано щоб завжди біля вас була людина яка так само буде вникати в цей процес, навчатиметься, знатиме що де купити, коли чим обробити, як налаштувати та відремонтувати полив і т.д. Тобто знатиме що робити у час вашої відсутності(що зараз досить актуально і теж для нас стало наступною причиною незакладання нової ділянки).
❗️Чи буде у вас можливість збільшити площу поля у разі успіху і бажання масштабуватись🤔
❗️Для обслуговування 1-2 га вистачить до 10 людей, в залежності від їхньої продуктивності, сезонності та вашої оплати. Але як буде коли відкриють кордони🤔
Є частина людей які без роботи, але "встидаються" працювати на полі😔
❗️ Значна частина фінансових витрат (від 30 до 50%) у нас йде на благоустрій та догляд за територією, але остільки це наша власна земля, а не в оренді і плани у нас не на 3-5 р.а мінімум на 10😉 то стараємось і плануємо так щоб нам, нашим працівникам і відвідувачам було приємно та комфортно перебувати на Фазенді, хоч роботи ще дужжже багато🌱🚜🪚🪓🔨
❗️❗️❗️Робота на землі - це не той бізнез, куди зайшов, вклав гроші і коли захотів вийшов, це схід сонця з косаркою в руках, а захід на тракторі, це те, чим прийдеться жити, те що треба любити і бути готовим до марафону🤗🤗🤗.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ