Серед нових овочевих культур на Півдні України можуть невдовзі з’явитись ямс та бамія
Протягом останніх двох десятиліть українські аграрії все сильніше відчувають вплив кліматичних змін, що проявляється у підвищенні температури, збільшенні кількості та тривалості посушливих періодів та інших небезпечних метеорологічних явищ.
Про це розповіла віцепрезидентка НААН Ануш Балян для РБК-Україна. Пише Kurkul.com.
Проте підвищення річної температури повітря та незначне зростання кількості опадів мають певні переваги для сільського господарства.
«Зміни клімату можуть створити сприятливі умови для тепловимогливих рослин, які раніше не могли виживати у більш прохолодному кліматі України, зокрема, сафлору, сорго, коріандру, нуту, сочевиці. Баштанні культури, зокрема кавун і диня, які є традиційними для Степу, поступово розширюють свої площі аж до північних та західних кордонів України», — пояснила науковиця.
За її словами, на Півдні через глобальне потепління створиться реальна можливість для вирощування середньоазіатської та зимової дині.
«Глобальне потепління може сприяти поширенню нових овочевих культур в більш північні області України, які зовсім недавно почали вирощувати в південних областях, таких як: батат та фізаліс, які витримують спеку, дають високий урожай», — додала Ануш Балаян.
Серед нових овочевих культур на Півдні України можуть невдовзі з’явитись:
- ямс — екзотична альтернатива картоплі;
- бамія — теплолюбна культура, яка популярна в Азії та Африці, добре росте в умовах високих температур.
Водночас науковиця попереджає, що якщо і надалі збережеться така тенденція у підвищенні температури, зміні кількості та розподілу опадів, а також збільшенні частоти екстремальних погодних явищ, це може створити несприятливі умови для вирощування озимих зернових культур, ріпаку, плодових, ягідних культур тощо.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я