Перспективи та особливості вирощування високоолеїнового соняшника
Останніми роками перед повномасштабним вторгнення виробництво високоолеїнового соняшника в Україні поступово зростало, хоча у 2022 р відбувся різкий спад. Проте зараз можна говорити про відновлення активності в цьому сегменті, тому розбираємося, чим цікавий такий соняшник для аграріїв.
Кон’юнктура ринку
Високоолеїновим називають соняшник, олія якого містить понад 82% олеїнової кислоти та малу кількість лінолевої кислоти, що робить її подібною до оливкової олії. Така олія має нейтральний смак, відносно невисоку ціну та забезпечує стабільність без гідрогенізації. Майже вся вироблена в Україні високоолеїнова (ВО) олія експортується, і культури її споживання в Україні ще немає.
Довоєнні тенденції були дуже оптимістичними, і у 2022 р високоолеїновими гібридами мали засіяти 1 млн га площ. Проте внаслідок воєнних дій в регіонах традиційного вирощування з рекордних 730 тис га у 2021 р (11% загальних площ під соняшником) площі сівби скоротилися до 300 тис га (6%) у 2024 р.
Найбільше ВО соняшник сіють агрохолдинги, які мають довгострокові контракти та займаються його вирощуванням системно, а не ситуативно, як дрібні фермери. Тому відсоток цільового використання ВО соняшнику для виробництва олії виріс з 60% до 80%. Окрім високої урожайності та технологічності вирощування ВО-гібриди дозволяють отримати додаткову премію, хоча вона досить нестабільна, через що іноді фермери змушені продавати ВО соняшник за ціною звичайного насіння, що стримує розвиток виробництва. У грудні 2024 р премія сягала 4000 грн/т.
Заважають збільшенню виробництва ВО соняшника складні погодні умови останніх років, зокрема посуха, від якої потерпають південні регіони, де зазвичай вирощували цю культуру.
Особливості вирощування
Загалом технології вирощування звичайного та ВО соняшника майже однакові, хоча певні нюанси існують. Головною вимогою є вибір локації для сівби ВО гібридів. В попередні роки на ній не повинен був вирощуватися звичайний соняшник, оскільки його насіння може потрапити до урожаю, а рослини здатні перезапилитися.
Також потрібно дотримуватися просторової ізоляції у 200-300 метрів, хоча зараз ця вимога стала менш актуальною, оскільки вміст олеїнової кислоти у сучасних гібридах складає 88-92%, що перевищує мінімальний стандарт.
Крім того, важливо не допускати змішування звичайного та ВО соняшника на всіх етапах виробництва, транспортування та зберігання.
При проростанні ВО гібриди чутливі до температури грунту, тому не варто сіяти їх в грунт, прогрітий менше 10 оС, хоча пізня сівба збільшує ризики потрапляння на періоди температурних коливань під час цвітіння та наливу зерна.
Велика кількість азотних добрив (понад 50-60 кг/га в д.р.) може знизити вміст олеїнової кислоти, тому варто слідкувати за збалансованістю живлення, та не забувати про необхідні мікродобрива з бором, магнієм, сіркою, марганцем та ін. При вирощуванні ВО соняшнику основну увагу варто приділяти не високій урожайності, а якості насіння та вмісту кислот.
Системи захисту звичайного та ВО соняшника майже не відрізняються. Як і на загальному ринку, в сегменті ВО соняшнику помітні тенденції збільшення части гібридів для технології Експрес та Clearfield Plus. А десикацію фахівці радять проводити, не затягуючи терміни збирання, тим більше, що вона позитивно впливає на вміст олеїнової кислоти, особливо за несприятливих умов – дощової чи холодної погоди.
Дуже важливо вибирати гібриди відповідно до особливостей регіону вирощування (стійкість до посухи, хвороб, вилягання та ін.), ґрунтів.
Досвід вирощування високоолеїнового соняшнику
Фахівці прогнозують, що у 2025 р аграрії віддадуть перевагу (на відміну від 2024 р) зерновим, а не олійним культурам. Проте площі під соняшником суттєво не скоротяться, тоді як площі сівби сої вже не повторять торішнього рекорду. Якщо на час посівної премія збережеться, то збільшаться площі сівби саме ВО соняшника. Зазвичай вона складає 25-50 $/т, але коливається залежно від кон’юнктури ринку. Ринок ВО олії досі не насичений, тому попит на неї збережеться і у 2025 р.
Аграрії, які вирощують високоолеїновий соняшник, розповідають, що проблем з реалізацією урожаю немає, хоча колись вони траплялися, коли заводи зупинялися і не приймали соняшник взагалі.
Урожайність ВО гібридів спочатку була нижчою, ніж звичайних сортів, але зараз селекція виправила цю проблему. Вибір гібриду чи норма висіву залежить від зволоженості ґрунту, також увагу звертають на стійкість до бур’янів. Під ВО соняшник вносяться лише фосфорні добрива, що дозволяє економити на витратах.
Посилилися вимоги покупців до якості насіння: якщо раніше вміст олеїнової кислоти на кілька сотих відсотка нижчий за стандарт впливав лише на розмір премії, то зараз таке насіння просто не будуть купувати. При цьому якщо спека не сильно впливає на вміст олеїнової кислоти, то сильні осінні дощі різко зменшують цей показник, тому варто вчасно проводити десикацію. Хоча, як зазначають аграрії, навіть якщо продавати ВО соняшник, як звичайний, то все одно маржа буде гарною.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я