«Схеми» на постачанні харчів для воїнів ЗСУ досі діють, - ЦПК

За матеріалами інтернет-видань 06.03.2024 412
На зображенні може бути: 1 особа та текст
   Центр Протидії Корупції, сторінка ФБ.
   Харчова мафія не здається. В хід пішли висмоктані з пальця судові позови, замовні матеріали про те, що не треба нічого міняти в системі харчування військових.
   Мовляв, усе чудово працює. Ділкам, які роками наживалися на закупівлях харчів, точно не треба конкурентів. Бо як тоді купувати готелі в Хорватії?
Ми неодноразово писали про схеми, які дозволяють красти на закупівлях продуктів для воїнів ЗСУ. Журналістка Тетяна Ніколаєнко описала ще кілька поширених схем.
⭕ Про те, як формуються фіктивні накладні, де замість привезеного товару ставлять дорожчий або ж взагалі привозять пусті накладні.
⭕ Про те, як на зміну фірмі, яка мутилась на постачанні харчів в одній області, прийшла фірма з тієї ж групи компаній, тільки з іншою назвою. 
⭕ Або як за хабар на третину зменшували порції для бійців, а далі "зекономлені" продукти реалізували за гроші.
⭕ А ще в накладних вказували найменування згідно каталогу, а насправді постачалась набагато дешевша продукція. Зокрема, гречку з яловичиною штучно міняли на більш дешевші позиції.
Лише на одній військовій частині за один місяць незаконний навар склав 1,3 млн грн. А таких частин безліч. І схеми ці точно не поодинокі.
  Тому зміни правил гри точно потрібні. Потрібно зробити все можливе, щоб зайшов рітейл, тобто великі торгівельні мережі. Час покласти край дерибану на харчових закупівлях для ЗСУ.
  Далі розслідування Тетяни Ніколаєнко.
     Я вас вітаю. Такого гаплика ми ще не знали.
🥊Один із найбільших постачальників харчування компанія «Атомсервіс» погрожує Міноборони не вийти на наступні торги, якщо не будуть змінені умови участі в них. Точніше ПІД НИХ👿
   Про це йдеться в листі компанії на адресу міністра Рустема Умерова, його заступника Дмитра Кліменкова та керівника Державного оператора тилу Арсена Жумаділова.
🔸«Атомсервіс» не влаштовує, що компнанії можуть претендувати максимум на 4 лоти з оголошених. Хоча вимога була встановлена ще за минулого міністра оборони колегіальним органом – вона передбачає не віддавати одній компанії більше третини замовлення, щоб не ставити під загрозу забезпечення армії.
🔹«Атомсервіс» проти того, щоб компанія отримувала кошти через 50 днів після останньої поставки. Хоча в попередні тижні в матеріалах в телеграмканалах ДОТ розкритикували за бажання давати передплату постачальникам.
🔸«Атомсервіс» не влаштовує, що компанії доведеться постачати товар в інші області, ніж визначено. Тоді як ДОТ хоче змінити логіку постачання, щоб військові частини передавали замовлення йому, а тоді вже визначати, якій компанії ближче довозити.
🔹«Атомсервіс» проти проведення аудиту потужностей постачальника. Крім того, компанія вважає незаконним встановлення штрафу за непостачання вчасно продукту.
🔸Компанія також вимагає привести ціни на продукти харчування в каталозі до ринкових.
🔴«У випадку, якщо не будуть враховані зауваження ТОВ «Атомсервіс та не приведені граничні ціни в Каталозі продуктів харчування у відповідність до наявних ринкових цін станом на дату публікації Оголошення, ТОВ «Атомсервіс» не готове і буде  брати участь в оголошеній процедурі закупівлі харчування для особовового складу Збройних сил України і не зможе забезпечити постачання продуктів ЗСУ в подальшому на оголошених дискримінаційних умовах», - сказано в листі.
   Як відомо, минулого року «Атомсервіс» виграв тендерів на понад 7 мільярдів гривень! Водночас правоохоронці розслідують факти підкупу співробітниками компанії представників військових частин для того, щоб підмінити замовлений товар на більш дешевий.
   🔦Також правоохоронцями вже встановлено, що умови договорів Мінобопрони з ТОВ «ВІЙСЬКСЕРВІС-ВОЛОНТЕР» (№ 286/2/22/13) та ТОВ «АРМІСЕТ» (№ 286/2/22/41) суттєво відрізняються в пунктах про необхідність погодження замовником заявки на постачання з виконавцем, виходячи з наявності продуктів на складі виконавця.
   💰Положення інших договорів не передбачали обов’язку погодження заявки з виконавцем, а навпаки, встановлювали штраф постачальнику у розмірі 20 % вартості непоставлених продуктів. Крім того, в обох договорах відсутня вимога про обов’язкову згоду замовника на заміну виконавцем замовлених продуктів та покладення у такому випадку додаткових витрат саме на виконавця.
  Питання зараз стоїть, схоже, так: чи погодиться держава на шантаж напівкриміналізованої групи, чи навпаки вживе заходів, щоб пришвидшити ухвалення постанови, яка не написана і яка не всіма вважається обов’язковою, і чи піде на заклик до рітейлу – забезпечити постачання армії (навіть через прямі договори), щоб зняти з шиї армії удавку від нинішніх постачальників.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ