СКРІЗЬ ХОРОШО, А ВДОМА КРАЩЕ. НЕЗВАЖАЮЧИ НА ТРУДНОЩІ

За матеріалами інтернет-видань 07.09.2023 279

 

СОЦІАЛЬНА ПАНОРАМА ПОЧАТКУ ОСЕНІ

Олена БЕГМА

Повернулися до рідної домівки

ІЗ початку повномасштабного вторгнення рф на своє звичне місце проживання повернулися майже 4,8 мільйона українців, які свого часу мусили його полишити. Кожний п’ятий — із-за кордону. Про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Найвища динаміка спостерігається у Балаклійській, Бородянській, Криворізькій громадах та Одеській області. Крім того, високий відсоток таких співвітчизників у Гостомельській і Макарівській громадах Київської області. Зазвичай при опитуванні головним фактором повернення біженці від війни назвали прийнятний рівень безпеки у своїх населених пунктах.

У світлі офіційної статистики

112,5 тисячі — саме стільки безробітних офіційно зареєстровано в Україні станом на початок вересня. Це майже у п’ять разів менше, ніж було на початку року. Як свідчать дані Державної служби зайнятості, у загальній їхній кількості частка чоловіків становить 28%, а жінок — 72%. Щодо вікових груп, то 22% зареєстрованих безробітних віком до 35 років, 29% — від 35 до 44 років, 29% — від 45 до 55 років, 20% — понад 55 років. 43% зареєстрованих шукачів роботи мають вищу освіту, 36% — професійно-технічну, 21% — загальну середню освіту. Годі й казати, що реальний рівень безробіття у країні вищий у рази.

Тим часом регіональні центри зайнятості звітують про істотне збільшення останніми місяцями кількості вакансій. Зокрема, істотно додалося пропозицій роботи у Києві, Львівській, Дніпропетровській, Одеській, Київській та Хмельницькій областях.

Планові відключення неминучі

ХОЧА окупанти й не змогли, як не намагалися, знищити обстрілами нашу енергосистему, але зруйнували багато її об’єктів. Ці пошкодження настільки масштабні, що енергетики не зможуть повністю їх відновити до початку опалювального сезону. Власне, ситуація вже не проста. За останні дні серпня зафіксовано новий рекорд надходження аварійної допомоги в українську енергосистему. Три дні поспіль її загальний обсяг із Польщі та Румунії становив 1800 МВт/год, 2000 МВт/год та 3900 МВт/год…

Експерти закликають підприємців та населення готуватися до важкої зими з відключеннями світла. При цьому найбільші проблеми з опаленням і світлом можуть виникнути в Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях, де росіяни обстрілами пошкодили дуже багато електро- і газорозподільних мереж. Також неспокійно буде в Одеській, Дніпропетровській, Харківській, Донецькій областях і в тій частині Луганської, яка перебуває під контролем України. Та й в інших регіонах висока ймовірність перебоїв світла та газопостачання взимку.

Варто вже сьогодні без поспіху сформувати запас продуктів тривалого зберігання та речей, які допоможуть обійтися певний час без електрики. Тим більше, ми вже навчені минулою зимою, що стане в пригоді передовсім.

Зарплати трохи підросли

ПОВНОМАСШТАБНЕ вторгнення вплинуло на зарплати більшості професій: скорочення виплат, скасування або перенесення їх підвищення. Проте нині, вперше від початку війни у лютому 2022-го, в Україні намітилась стала тенденція до зростання зарплат. За інформацією Держстату, чотири місяці поспіль середньостатистичний показник по країні збільшується десь на 2-2,5. Нині він становить 16 012 гривень. Офіційна «мінімалка» наразі — 6700 гривень. Ведуться розмови про її підняття до рівня трохи більше ніж 8 тисяч, проте відповідний законопроєкт наразі не прийнято.

Щоправда, що таке 2-2,5% порівняно з темпами інфляції по країні?

Найкорумпованіші — митниця, суди, прокуратура

ЯКІ суспільні сфери українці вважають найкорумпованішими? У Національному агентстві з питань запобігання корупції назвали топ-5 таких царин за результатами суспільного опитування і відкритих кримінальних проваджень. Рейтинг має такий вигляд: митниця — 40%, судова система — 39, прокуратура — 32, медичні послуги — 31, врегулювання земельних питань — 29%. Цей перелік, зауважують у НАЗК, не змінився з 2018 року.

Як виплатили пенсію, так можуть і забрати

ЩОЙНО ухвалений закон (у парламенті його проєкт було зареєстровано за номером 9453) дозволяє ПФУ повертати кошти з карток пенсіонерів. Ініційований урядом та представлений Міністерством соціальної політики правочин передбачає, що якщо пенсіонер не витрачає коштів із пенсійного рахунка протягом 6 місяців, то банки мають право повернути всі ці кошти Пенсійному фонду за вимогою останнього. Крім того, в законі записано, що пенсіонери, які проживають на тимчасово окупованих територіях, ризикують втратити свої пенсійні виплати, якщо найближчими місяцями не звернуться до Пенсійного фонду для проведення процедури ідентифікації особи.

Якщо картон, то лише гофрований

УКРПОШТА оновила правила пакування посилок. Тож клієнтам можуть відмовити, якщо ті не дотрималися змінених рекомендацій. Зокрема, у відділеннях цього поштового оператора більше не приймаються відправлення, упаковані в коробки зі звичайного картону (не гофрованого). Або ж такі, які раніше явно вже були в пересилці, через що містять якісь вм’ятини, надриви-щілини, сліди від попередніх маркувань. Також в Укрпошті у вас не приймуть для відправки посилку, якщо ви принесете її нехай і в абсолютно цілісній гофрованій коробці, але з логотипом інших операторів поштового зв’язку.

Так що тепер українцям, які хочуть щось переслати, доведеться значно частіше купувати в Укрпошти її фірмові картонні коробки. Їхня ціна, до речі, залежно від габаритів коливається від 11 до 60 гривень.

Готові до легалізації зброї?

У НАЦПОЛІЦІЇ вважають, що українці готові до легалізації зброї. Про це заявив її очільник Іван Вигівський під час напрацювання законопроєкту, в якому розглядається питання володіння короткоствольною вогнепальною зброєю для всіх категорій громадян. Водночас він виступає проти носіння «короткостволів» вулицями населених пунктів. За його словами, у людей має бути культура поводження зі зброєю. «Є низка законодавчих запобіжників, низка застережень. Є бачення, що ця зброя повинна зберігатись тільки вдома для самозахисту, а якщо особа хоче тренуватись, то вона має подати заявку в тир і тоді брати її з собою. Але ж ви розумієте, якщо людина хоче постійно носити із собою зброю, вона щодня буде кидати заявку в тир і перевозити. Знову ж, перевозити треба в розібраному стані, а не так, як хочеться», — зазначив Іван Вигівський.

Як уже повідомлялося, 25 липня уряд схвалив проєкт закону «Про внесення змін до Закону «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» щодо вдосконалення порядку отримання, декларування і поводження з вогнепальною зброєю». Наразі триває обговорення документа у парламенті.



 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ