Сокира Київської Русі Х-ХІІ ст. за кордон не потрапила

За матеріалами інтернет-видань 26.09.2023 524
Сокира  Київської Русі  Х-ХІІ ст. за кордон не потрапила

Як повідомила Київська митниця,  митники вилучили з трьох міжнародних поштових відправлень стародавню зброю у кількості 52 металевих предмети. У відправленнях знаходилися  кам’яний ніж часів ранньої бронзи, кіммерійський та ранньоскіфські наконечники стріл, бойова сокира часів Київської Русі. Вік старожитностей  визнано культурною та історичною цінністю від ІІI тис. до н.е. до XII ст. н.е.

Зокрема, кам’яний предмет з ознаками старовини відправляли з Київщини до США. Експерти визнали його вістрям, поширеним на території України за доби ранньої чи середньої бронзи (ІІІ-початок ІІ тисячоліття до н.е.). Давні люди могли їх використовувати як ножі або кинджали, так і наконечники списів.

50 бронзових наконечників, що прямували до Румунії, експерти визнали метальною холодною зброєю бойового та мисливського призначення. Найстарший з наконечників - кіммерійський, «новочеркаського» типу, віднесено до VIII – середини VII століття до н.е. До раннього скіфського часу віднесено два наконечники з посиленими головками. Решта скіфських наконечників - трохи «молодші»: VI-IV ст. до н.е.
До Швеції прямувала  бойова бородоподібна сокира із кричного заліза. На думку експертів, її викували в Київській Русі у Х-ХІІ ст.

Обидві посилки – з наконечниками та сокирою – відправляв за кордон один і той самий порушник митних правил з Вінничини.

Вся виявлена холодна зброя має культурну та історичну цінність.
Предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі України. Історичні цінності, що пересилалися з порушенням митних правил, вилучені. Вони не мали відповідного свідоцтва Міністерства культури України, згідно з яким дозволено вивезення культурних та історичних цінностей за кордон.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ