СОЦІАЛЬНА ПАНОРАМА ЛИПНЯ

За матеріалами інтернет-видань 19.07.2023 401

 

Олена БЕГМА.

Єдинний номер для всіх надзвичайних ситуацій

У КИЄВІ вже діє єдиний номер 112 для всіх надзвичайних ситуацій. Отже, щоб звернутися до служб екстреної допомоги, у столиці не потрібно телефонувати за різними номерами телефонів: 101, 102 чи 103, а достатньо набрати єдиний номер 112. Старі номери поки що також дійсні — оператори скеровують дзвінки до необхідних підрозділів. У контактному центрі працюють і оператори, які знають жестову мову і можуть спілкуватися через відеодзвінок. Для цього необхідно відправити SMS-повідомлення на номер 112 і очікувати посилання на з’єднання.

Як повідомив очільник МВС Ігор Клименко, службу 112 планують масштабувати на всі українські міста-мільйонники, а до кінця 2024 року — на всю територію країни. У Львові служба 112 запрацює в грудні 2023-го, в Одесі — у вересні 2024-го, а в Дніпрі — у травні 2024 року.

Урізають допомогу на поховання

У ПАРЛАМЕНТІ зареєстровано законопроєкт, яким передбачено виплату допомоги на поховання рідним померлих пенсіонерів уже за новими правилами. Власне, її розмір і надалі залежатиме від того, яку пенсію отримувала померла особа. Втім, якщо нині сума дорівнює трьом пенсіям, то незабаром її скоротять до двох пенсій померлого. Скажімо, пенсіонер одержував 3 тисячі гривень — допомога становитиме 6 тисяч. У пояснювальній записці до законопроєкту його обґрунтовують необхідністю «врегулювати державні видатки на поховання». Зрозуміло, що таке «врегулювання» означає не що інше, як істотне урізання відповідних видатків.

Кожний п’ятий виїхав із країни

ОСТАННЄ дослідження «Громадянської мережі «ОПОРА» свідчить, що за кордоном нині перебуває понад 8 млн наших співвітчизників. Практично на таку ж цифру вказує інформація Міністерства закордонних справ України. Це близько 20% населення країни до 24 лютого 2022 року. Якщо порівняти демографічні дані офіційної статистики на момент до повномасштабного вторгнення росії, то виходить, що через війну Батьківщину мусив полишити кожний п’ятий українець. Серед них найбільше громадян осіли у трьох державах: Польща — 22%, Німеччина — 14,6%, США — 11%. Також популярними напрямками для наших шукачів притулку є Чехія — 7,9%, Італія — 5%, Канада — 4,9%, Іспанія — 3,4%, Ізраїль — 2,75%.

Прикметно, що кожний четвертий з українців, які виїхали до інших країн, — неповнолітній. Це саме те покоління, яке найактивніше соціалізується на новому місці. І чим довше триватиме війна, тим менше шансів на повернення молоді з батьками додому. Як наголошують демографи, саме такі родини і становитимуть найбільшу частку «неповерненців» після перемоги.

Суддівська пенсія — ото пенсія

ЦЬОГО місяця в Україні відбувся вже третій за поточний рік перерахунок пенсій. Теперішня індексація на 19,7% виплат стосується держслужбовців, працівників органів місцевого самоврядування, народних депутатів і науковців. Розмір доплат індивідуальний: комусь додали 100 грн, а комусь і тисячу.

Загалом, за даними ПФУ, сьогодні в Україні налічується 10,7 млн пенсіонерів (рік тому було на 96 тис. більше). При цьому середня виплата людям на заслуженому відпочинку становить 5,2 тис. грн. Але це оманливий показник. Адже 3,1 млн осіб отримують суми до 3 тис. грн, ще 2,2 млн — від 3 тис. до 4 тис. грн. А це кожний другий пенсіонер! Однак є групи «особливих» пенсіонерів, серед яких прокурори (в середньому одержують 21,5 тис. грн) та судді (96 тис. грн).

Тим часом майже 3 млн пенсіонерів продовжують працювати на заслуженому відпочинку. Ясна річ, не від хорошого життя.

Треба встигнути до 1 серпня

ЯК ВІДОМО, з 1 липня в нас скасували карантин, запроваджений майже три роки тому через пандемію коронавірусу. Тож тепер, нагадують у МВС, знову необхідно вклеювати нове фото у паспорт-книжечку після досягнення 25 чи 45-річного віку. А тим, у кого така правова процедура через війну в країні вже прострочена, необхідно встигнути це зробити до 1 серпня. Бо якщо фотокартку не буде вклеєно, то паспорт старого зразка підлягає обміну на ID-картку.

Автошколи для людей з інвалідністю

НА БАЗІ закладів освіти системи Міністерства внутрішніх справ у Києві, Кам’янці-Подільському, Кропивницькому, Львові та Дніпрі відкрилися перші п’ять автошкіл, адаптованих до потреб людей з інвалідністю. Це перші такі навчальні заклади, де в рамках ініціативи «Без бар’єрів» допомагатимуть соціалізуватися нашим захисникам і захисницям, а також людям, які дістали інвалідність ще до війни і давно мріють стати водіями. На навчання запрошують людей з інвалідністю, які прагнуть уперше одержати водійське посвідчення категорії В, потребують навчання або перенавчання на автомобілі з ручним керуванням. Записатися до однієї з п’яти автошкіл можна на сайті МВС.

Важко переоцінити цей проєкт зараз, коли стрімко зростає кількість людей, скалічених війною. Це та безбар’єрність у дії, яку зобов’язалася втілювати наша країна ще до російського вторгнення: рівні можливості, комфорт і зручність для всіх українців у всіх сферах.

Держрегулювання цін продовжено

ПОКИ ЩО зберегли державне регулювання цін на деякі вітчизняні товари. Обмеження торговельної націнки діє на борошно пшеничне вищого ґатунку, молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (але тільки те, яке продається у плівковому «матрацику»), хліб житньо-пшеничний, батон, яйця курячі категорії С1, птицю (тушки курячі, четвертини) та соняшникову рафіновану олію. Також держава зберігає контроль за цінами на гречку, цукор, вермішель, вершкове масло 72,5% жирності, мінеральну воду. Водночас визначено: якщо перелічені вище продукти будуть марковані як органічні, вони вже не потраплять під регулювання.

Дозвіл на зброю, не виходячи з дому

ВІД 23 ЧЕРВНЯ в Україні запрацював Єдиний реєстр зброї. Відтоді, за даними МВС, дозвіл на зброю отримали 1543 людини. На думку керівника відомства Ігоря Клименка, основними перевагами впровадження ЄРЗ є те, що громадянам буде легко діставати інформацію про свою зареєстровану зброю. Також це спрощує процедуру отримання відповідного дозволу: не виходячи з дому, без відвідування органу Нацполіції, надавши документи через «Єдине вікно громадянина» або в магазині з продажу зброї.

"Сільські вісті"


Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ