СОЦІАЛЬНА ПАНОРАМА ЛЮТОГО

За матеріалами інтернет-видань 17.02.2024 369
 

Олена БЕГМА.

Зникла безвісти чиясь кровинка

МІНІСТЕРСТВО внутрішніх справ веде загальнонаціональний реєстр зниклих безвісти за особливих обставин. Нині в ньому значаться дані про 16 тисяч осіб. «Нам удалося встановити зв’язок із родичами більшості зниклих, але існують труднощі у пошуку останніх. Багато співвітчизників виїхали за кордон, що унеможливлює проведення процедури порівняння ДНК виявлених тіл і їхніх родичів», — заявив очільник МВС Ігор Клименко.

Тому МВС звернулося до українців, які перебувають за кордоном і мають зниклих родичів, з проханням здати зразки ДНК. Міністерство співпрацює з міжнародним комітетом зниклих безвісти та планує вже найближчим часом оголосити про прийом заявок від громадян для здачі ДНК.

Діти-сироти потребують піклування

ТОРІК українці всиновили 925 дітей. І хоча це на 173 особи більше, ніж було у перший рік війни, загальна кількість усиновлень у нас усе ще залишається низькою. З початку повномасштабної російської агресії 8,5 тисячі українських дітей залишилися без батьківського піклування, ще 1,7 тисячі стали сиротами. Такі відомості оприлюднила Національна соціальна сервісна служба України.

Після 24 лютого 2022 року в Україні було зупинене міжнародне усиновлення. Це зумовлено тим, що поки йде війна, у відповідних служб відсутня можливість належно перевірити всі дані про особу іноземця. Щоправда, є і винятки. Наприклад, іноземець може всиновити українську дитину, якщо він її родич або перебуває в шлюбі з громадянином України. А також якщо у дитини, яку іноземець усиновив до повномасштабної війни, тут залишилися не всиновлені брат чи сестра.

Був мораторій, та загув

У ЛЮТОМУ в багатьох областях уже почали від’єднувати боржників від комунальних послуг. Як заявив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Костянтин Ущаповський, причиною скасування мораторію є зростання заборгованості за комірне. Багато споживачів узагалі перестали його оплачувати. Сьогодні борг населення за спожиту електроенергію збільшився на 45% у порівнянні з довоєнним часом.

Чимало комунальних підприємств усе ще пропонують своїм клієнтам провести реструктуризацію боргу і таким чином уникнути відключення. Зокрема, наразі так учиняють у Вінницяводоканалі. А от компанія YASNO, яка постачає електрику киянам, уже почала масово «відрізати» боржників від світла. Передусім «під роздачу» потрапили ті, хто має найбільшу заборгованість. До речі, серед них є немало злісних неплатників, які мають по кілька квартир у столиці, але не оплачують комірного, сподіваючись, що «війна все спише».

Утім, основними боржниками на енергетичному ринку є великі енергетичні компанії. А ще підприємства зі статусом об’єктів критичної інфраструктури, такі, як лікарні чи водоканали, і навіть великі торговельні центри. Гарантоване постачання електроенергії таким споживачам регулюється іншою урядовою постановою, яка поки що діє. І багато хто з них, користуючись мораторієм, не платять за світло.

Рекрутинг до Збройних сил

ВІДНЕДАВНА в нас діє нова форма мобілізації: військові частини почали розміщувати пропозиції роботи на Єдиному порталі вакансій Державної служби зайнятості. «Безробітні по всій Україні можуть обрати спеціальність, за якою вони хочуть служити в ЗСУ. Є там і цивільні посади для забезпечення функціонування та підтримки в тилу. Також планується проведення відбору та професійного навчання кандидатів за замовленням Сил оборони», — повідомила очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко.

Допомога манівцями

РЕЗОНАНСНУ заяву зробив Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю німецькому телеканалу ARD. Він хотів би, аби гроші, виплачувані українським біженцям державами Європи як соцдопомога, спершу йшли до Києва, а вже потім українська влада сама б розподіляла їх між цими людьми. Глава держави вважає, що «це допоможе підтримувати економіку нашої країни». Все б нічого, зауважують економісти, але уряди європейських країн зацікавлені в тому, щоб допомагати на власній території біженцям з України передовсім тому, що дбають про підтримку споживчого ринку своїх країн. Адже коли ці гроші витрачаються на місці, то вони «працюють» на економіку тієї держави. Так що навряд чи знайдуться охочі допомагати нашим утікачам од війни такими ось манівцями — через уряд України.

Що читаємо

ЗАРУБІЖНА література сьогодні займає понад 80% вітчизняного книжкового ринку. Такі дані навів головний редактор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький. «Це дуже погана ситуація, але це наслідок, коли 30 років пригнічували вітчизняного автора. Його або ставили в умови, щоб друкувався російською мовою, або люди йшли із професії. Але мине п’ять, або сім, або 12 років, коли у нас будуть і автори жіночих романів, і величезна кількість українського детективу... І є ще багато ніш, у яких взагалі ще не працюють українські автори та видавництва», — висловив бачення ситуації О. Красовицький.

Також він зауважив, що до початку повномасштабної війни українці віддавали перевагу українській класиці або історичній літературі. «Зрозуміло, що люди намагалися шукати відповіді. Сьогодні ми маємо іншу картину на книжковому ринку. Серед лідерів ринку — інші жанри: фентезі, детективи, твори про кохання. Люди вже шукають не відповіді, а можливості відволіктися від того, що відбувається», — певен письменник. Загалом, за його словами, обсяги книговидання в Україні зросли до 20-21 млн примірників, не враховуючи навчальної літератури. А 2022 року ці показники були на рівні 15 млн примірників.

Лудоману кредиту не дадуть

Є ТАКЕ психічне захворювання — лудоманія. Це вид залежності, характерний патологічним потягом до азартних та комп’ютерних ігор. Вона перебуває на одному рівні з алкоголізмом, наркоманією. Ігроман постійно залучений до ігрового процесу, незалежно від навколишніх чинників і подій, що відбуваються в житті. Це захворювання щороку руйнує десятки тисяч сімей в Україні, змушує залежну людину залазити в борги, виносити з дому речі, красти…

В Україні набув чинності закон, який забороняє видавати кредити людям з ігровою залежністю. Згідно з ним, родичі тих, хто бере в різних фінустановах позички, «щоб пограти», тепер можуть звернутися до Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей України (КРАІЛ), головний офіс якої розташований у Києві на вул. Грінченка, 3, із заявою про те, що така-то людина позичає кошти для азартних ігор. Після перевірки буде внесена відповідна відмітка в реєстр, що веде КРАІЛ. Якщо позикодавець побачить її при оформленні кредиту, він не матиме права видати гроші лудоману. За порушення заборони на кредиторів накладатимуть великі штрафи.

Миролюб, Люцифер, Єва, Фрея...

НАРОДЖЕННЯ дитини у сім’ї — щаслива і знаменна подія. Звичайно, вибір імені для доньки чи сина завше є правом батьків. Найчастіше вони дають синові чи доньці якесь популярне ім’я. Серед таких торік були Марія, Анна, Вікторія, Злата, Єва, Соломія, Анастасія, Софія, Марк, Андрій, Тимофій, Богдан, Владислав, Захар, Дмитро, Давид, Максим та Олександр. Повернулася мода і на подвійні імена, як от Алла-Вікторія, Маргарита-Марія, Андрій-Дмитрій…

Утім, нерідко батьки обирали і рідковживані (надто старовинні та історичні), часом навіть дивакуваті імена. Торік відділи державної реєстрації актів цивільного стану Центрального управління Мін’юсту видали свідоцтва про народження дітям з іменами Миролюб, Аріель, Марс, Зевс, Іліодор, Тео, Ратмир, Кий, Люцифер, Мухамед Алі, Афіна, Мане, Весна, Астрід, Глафіра, Матильда, Зореслава, Килина, Юстина, Еней, Будимир, Франческа, Фрея, Славяна, Мадонна, Джульєта, Рувим…

Між іншим, ім’я та по батькові неповнолітній дитині можна законно змінити за бажанням обох батьків, а з 16 років це може зробити і сама дитина, без згоди батьків, на власний розсуд.

  Всеукраїнська газета захисту інтересів і прав селян "Сільські вісті"

 

 

 

 

   
Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ