СОЦІАЛЬНА ПАНОРАМА НАПЕРЕДОДНІ ЗИМИ

За матеріалами інтернет-видань 02.11.2023 353

 

Олена БЕГМА.

ГОТУЄМОСЯ ДО ЗИМИ

НЕ ТІЛЬКИ енергетики та військові готуються до холодів і загрози з боку армії рф. Усім жителям країни треба бути «у всеозброєнні» в умовах блекаутів та обстрілів. Уже зараз добре було б подбати про утеплення житла, перевірити роботу ліхтариків, генераторів та інших приладів, які можуть знадобитись у разі знеструмлення оселі. Крім того, необхідно зробити запас технічної і питної води та з’ясувати, де розташований найближчий Пункт незламності. Тим часом в Укренерго нагадали і про економне споживання електрики в зимовий період, аби не перевантажувати системи. Для цього населенню у вечірній час варто рідше вмикати прилади, які «тягнуть» багато енергії: бойлери, обігрівачі, праски тощо. Бо, скажімо, один електрочайник потужністю 2,4 кВт за однаковий проміжок часу використовує приблизно стільки ж електрики, як один бойлер такої ж потужності, або два олійних (повітряних) обігрівачі (1,2 кВт), або три пральні машини (0,8 кВт), або три двокамерні холодильники (0,8 кВт), або чотири мікрохвильовки (0,6 кВт), або 30 телевізорів (0,08 кВт)… Не користуйтеся електрочайником, праскою, мікрохвильовкою чи електродуховкою одночасно з іншими приладами, вмикайте їх лише у разі крайньої потреби.

Ощадливе, свідоме споживання електроенергії має стати правилом життя кожної людини. Потрібно готуватися до найгіршого, а сподіватися на краще. Щоб ворожі обстріли не застали нас зненацька.

Продуктові цінові гойдалки

ПОЧАЛИ стрімко дорожчати овочі — помідори, огірки, болгарський перець. Підскочили в ціні вершкове масло, річкова та морська риба, як-от короп свіжий та скумбрія морожена. Цінники на хліб протягом жовтня зросли на 5%... Однак є харчові продукти, які, навпаки, у цей час подешевшали: гречка, всі види рису та соняшникова олія.

Гречка, скажімо, стала доступнішою, ніж протягом усього поточного року. Так, у вересні кілограм найпопулярнішої крупи коштував у середньому 43,83 грн, а наприкінці жовтня в деяких супермаркетах подешевшав до 32,72 грн. Подекуди в регіонах крупу можна купити і за 28 грн за кіло.

Рекламуєш кредити? Чесно вкажи відсотки

НАЦІОНАЛЬНИЙ банк зобов’язав небанківські фінустанови наперед розголошувати всі умови споживчого кредитування. «Для ефективного інформування споживача ще на переддоговірному етапі мають розкриватись абсолютно всі умови надання споживчого кредиту, а не приховуватися на сторінках у розділах, не пов’язаних із послугою. Також обов’язковим є персональне попередження споживача про можливі для нього наслідки при невиконанні ним договірних обов’язків», — повідомив регулятор. Крім того, НБУ уточнив вимоги до реклами споживчих кредитів. До 1 січня 2024 року кредитні установи зобов’язані розмістити на власних сайтах калькулятори загальних витрат за позиками.

До небанківських фінансових установ належать кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди та інші юридичні особи, видом діяльності яких є cуто надання фінансових послуг.

Купівельні настрої українців

ПОВНОМАСШТАБНЕ вторгнення росії спричинило найбільшу в історії незалежної України внутрішню міграцію, виїзд мільйонів людей за кордон та зменшення доходів населення на тлі галопуючої інфляції. Що не могло не позначитися на споживацьких настроях українців. За офіційною статистикою, лише у перший рік великої війни ціни в нас зросли на понад 29%, середній чек українців на харчі зменшився на 8%, на електроніку — на 11%, на дитячі товари — на третину… «Разом із тим війна вплинула й на ставлення громадян до брендів — тепер багато хто відмовляється купувати товари, пов’язані з рф, натомість віддають перевагу товарам чи послугам соціально відповідального бізнесу, який підтримує ЗСУ та постраждалих від війни», — йдеться в соціологічному дослідженні галузевої групи з організації торгівлі «Делойт».

Добра каша з гарбуза!

ЦІЄЇ ОСЕНІ ціни на гарбузи коливаються в межах від 34,60 до 41,50 грн за кілограм. На споживчому ринку представлено три популярні види цього овочу, які вирощують в Україні: гарбуз звичайний (він найдешевший) та сортів Ромашка і Хоккайдо. Виходить, що один середній трикілограмовий гарбуз «простяцького» сорту може заважити на 103,8 грн, а от такої ж ваги Ромашка потягне на 124,5 грн. Незвичайний гарбуз Хоккайдо, який також коштує 41,50 грн за кг, виростає не такий уже й великий, в середньому один важить 1-2 кг. Тож його можна придбати приблизно за 83 грн.

Тенденції на ринку землі

ВІД ЧАСУ відкриття ринку землі в Україні було відчужено більш як пів мільйона гектарів землі. Загалом, за даними Опендатабот, пересічна площа угоди купівлі-продажу становить 2,2 га, а ​​ ціна — 39-45 тис. грн. За увесь період дії ринку найдешевшою стала земля на Херсонщині — 23 тис. грн за га. А найдорожчі вгіддя — на Львівщині, 132 тис. грн за га. При цьому більш ніж половина від загального обсягу була продана до початку повномасштабного вторгнення — 203 тисячі га. Певне пожвавлення на ринку намітилось із лютого нинішнього року. Однак уже влітку було зафіксовано падіння як за кількістю угод, так і за площею проданих угідь. Ймовірно, припускають експерти, це пов’язано з очікуваннями власників паїв на розширення кола покупців землі — зокрема, з 2024 року купувати землю зможуть і юридичні особи.

Оренда квартири: ціни строкаті

ВАРТІСТЬ оренди осель в областях дуже різниться, звичайно, велику роль відіграє і віддаленість від лінії фронту. Візьмімо хоча б пропозиції умебльованої однокімнатної квартири на одному з найбільших у країні сайтів нерухомості. Найдорожчі помешкання — у столиці, 16 тис. грн, на Львівщині — 15,6 тис. грн, на Закарпатті — 14,2 тис., Волині — 11,2 тис. Трохи більше 10 тис. грн коштує оренда квартири в Івано-Франківській, Вінницькій, Черкаській, Полтавській, Дніпропетровській та Кіровоградській областях. Не набагато дешевше просять орендодавці за однокімнатне помешкання у Київській, Хмельницькій та Чернівецькій областях. На Одещині, Тернопільщині та Рівненщині цінник дорівнює 7-8 тис. грн, а в Запорізькій, Житомирській, Миколаївській, Харківській та Чернігівській областях — 5-5,5 тис. грн. Найдешевше можна винайняти однокімнатну квартиру на Сумщині — 4,5 тис. грн та Херсонщині — 3,6 тис.

Ясна річ, це тільки пересічно, адже квартири дуже різняться і за рівнем комфорту, і за розташуванням.

"Сільські вісті"

 

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ