Спотова ціна газу в Європі вчергове досягла нового рекорду

За матеріалами інтернет-видань 29.07.2021 225

Спотова ціна газу в Європі вчергове досягла нового рекорду

фото www.flickr.com/photos/hibr/6870973124/

Спотова ціна газу в Європі встановила черговий рекорд з березня 2018 року на тлі нового подорожчання СПГ в Азії. Також зростанню ціни посприяли низький рівень запасів в сховищах Європи і зниження поставок СПГ, пише «Інтерфакс».

Ціна газу з поставкою в четвер на хабі TTF в Нідерландах зросла лише за день на 5% – до $484 за тисячу кубометрів. Ціна газу перейшла до активного росту з початку тижня.

Раніше з середини місяця ціна спокійно дрейфувала в бічному тренді в коридорі $410-440.

Видання зазначає, що очікування липневих планових ремонтів на газопроводах «Газпрому» – «Північному потоці» і «Ямал-Європі» – раніше були каталізаторами зростання ціни, однак під час самих планових зупинок ціна йшла вниз і поверталася до зростання після перезапуску газопроводів.

З початку року контракт «на день вперед» на TTF в середньому коштує вже $293 за тисячу кубів. Понад 80% продажів «Газпрому» до Європи наразі здійснюються за спотовими індексами різного тимчасового базису – від місяця вперед на рік уперед. Нещодавно «Газпром» підвищив оцінку середньої ціни свого експорту в далеке зарубіжжя у 2021 році до $240.

Напередодні вересневий ф'ючерс по азійському спотового індексу Platts JKM виріс до $529 за тисячу кубометрів. Найдорожчий контракт майбутньої зими – на лютий 2022 року – тим часом коштує вже $570. Індекс JKM відображає спотову ринкову вартість вантажів, що поставляються до Японії, Південної Кореї, Китай і Тайвань. Ціни в Азії стабільно перевищують європейський спот – в червні «азійська премія» до ціни TTF склала до 20%.

У міру зростання ціни в Азії Європі дістається все менше поставок СПГ. Надходження регазифікованого зрідженого природного газу з терміналів Європи в газотранспортну систему в липні 2021 рік знижується на 23% стосовно липня 2020 року і на 31% проти липня докризового 2019 року. Падіння поставок проти попереднього місяця, до червня 2021 року, становить 13%. Також падає рівень запасів СПГ в резервуарах приймальних терміналів ЄС – середній рівень за останні 7 днів вже на 19% нижче, ніж за перший тиждень місяця.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ