Стан експорту агропродукції різними видами транспорту

За матеріалами інтернет-видань 31.01.2024 389
Стан  експорту агропродукції різними видами транспорту

Станом на 29 січня експорт агропродукції автомобільним транспортом у січні склав 293 тисяч тонн, порівняно з 374 тис тонн у грудні та 451 тис тонн у листопаді. Основною причиною зменшення обсягів експорту стала низька активність перевезень у період з 01 по 15 січня та відновлення пропускної здатності на деяких прикордонних переходах.
Середньодобова норма пропуску автомобілів через пропускні пункти в січні склала наступне: з Польшею: 3180 тонн на добу, з загальним обсягом на місяць 92 тис тонн; з Румунією: 3074 тонни та 89 тис тонн; з Словаччиною: 631 тонна та 18 тис тонн; з Угорщиною: 1572 тонни та 45 тис тонн; з Молдовою: 1667 тонн на добу, з загальним місячним обсягом 48 тисяч тонн.
Стрімке падіння цін на агропродукцію призвело до збільшення спотових відвантажень автотранспортом в напрямку портів, що призвело до черг тривалістю до 7 днів вивантаження на деяких терміналах Великої Одеси. Вартість перевезень автомобільним транспортом залишилася без змін в порівнянні з минулим тижнем.
 Агроекспорт залізничним транспортом через західні кордони України поступово збільшується. Середньодобова норма здачі вантажу зросла до 403 вагонів на добу за місяць. Також спостерігається збільшення кількості європотягів, які здійснюють завантаження та оформлення вантажу для експорту на території України через сухі порти. Розрахунковий загальний обсяг експорту агропродукції за січень залізничним транспортом через західні кордони очікується на рівні 700 тис тонн.
АТ «Укрзалізниця» заснувало компанію UZ Cargo Poland для надання комплексу послуг з міжнародних перевезень на території Румунії та Польщі.
У напрямку портів Великої Одеси збільшилась середньодобова кількість вагонів, що знаходяться в дорозі, і наразі цей показник становить 8192 вагони. Середньодобова потужність вивантаження вагонів в портах Чорного моря зросла до рівеня 1540 вагонів на добу.
У напрямку порту Ізмаїл спостерігається збільшення активності відвантажень, що призвело до збільшення черги вагонів у даному напрямку з 586 вагонів до 649 вагонів. Середньодобовий показник вивантаження вагонів з зерном в порту Ізмаїл становить -103 вагони за добу.
Ставки фрахту залізничного перевезення по Україні продовжують зниження.
Ставки залізничного фрахту по Європі на період квітень-серпень обговорюються на рівні 45-55€ в залежності від напрямку.
 Станом на 28.01 відвантаження на експорт водним транспортом у січні склало: через порти Дунаю відвантажено 439 тис тонн, і заплановано відвантажити ще 62 тис тонн у січні; морськими портами відвантажено 2,5 млн тонн, і заплановано додатково відвантажити у січні 874 тис тонн. Залежно від темпів відвантаження, загальний експорт водним транспортом у січні очікується в межах 3 та 3,8 млн тонн, що суттєво нижче показника 6,1 млн тонн в грудні.
Ставки фрахту водним транспортом почали зміцнюватися, і експортери активно готують програми на березень та квітень.
 

 

SPIKE BROKERS

 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ