Субсидійна шапка-бирка, зверху дірка

За матеріалами інтернет-видань 10.03.2024 434

 

Олег ГРИГОРЕНКО.

Із 1 січня у країні зросла мінімальна зарплата до 7100 грн, а з 1 квітня вона має збільшитися до 8000 на місяць. Чи очікується скорочення розміру комунальної субсидії, якщо громадянинові підвищили традиційно зумовлену мінімалкою зарплату або пенсію, отже, дохід його зріс? Чи правда, що в Україні змінили правила нарахування субсидії?

ПЕРЕДОВСІМ — про розмір цих виплат. «Хочу заспокоїти: у зв’язку зі збільшенням мінімальної зарплати у країні не передбачається скорочення розміру субсидій. До того ж на цей рік у державному бюджеті виділено 49,9 млрд грн на житлові субсидії, що на 12 млрд грн більше, ніж було торік. За прогнозами, таку допомогу зможуть отримати близько 3,2 млн домогосподарств», — заявила перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак.

Оскільки скорочення розміру субсидій не очікується, та ще і «якщо не буде змін щодо тарифів, це може означати, що родина матиме більше доходів», висловила оптимізм чиновниця. Втім… Не все так просто зі «збільшенням доходів» домогосподарств, які через фінансову скруту змушені звертатися по допомогу до держави.

Річ у тому, що з 1 січня 2024 року в нас діють уже нові правила одержання субсидій. Ось, зокрема, яке роз’яснення стосовно цього опубліковано на сайті Пенсійного фонду України, який із 1 грудня 2022 року є розпорядником та відповідальним виконавцем бюджетної програми субсидій.

Згідно з рішенням уряду, субсидія призначається, якщо витрати на комірне перевищують 15% середньомісячного сукупного доходу родини. Враховуються не тільки ті доходи, про які відомо Пенсійному фонду чи податковій, а й ті, котрі люди мають самостійно висвітити, принісши відповідні довідки. Для тих, хто зареєстрований як ФОП, попри інші отримані доходи враховується окрема сума до загального місячного прибутку. Проте Кабмін оновив порядок призначення субсидій. Так, якщо в родині є зареєстрована за цією ж адресою особа старше 18 років, яка виїхала за кордон більш ніж на 60 днів у період, за який враховуються доходи для призначення субсидії, домогосподарству можуть відмовити у виплатах. А якщо на цей опалювальний сезон уже призначили субсидію, то потім держава в судовому порядку, імовірно, змусить повернути переплачене.

І, будьте певні, зробить це, ще і приплюсує судові витрати. Так само, як ніхто не збирається «пробачати» субсидіантам накопичені комунальні борги, особливо тим, хто перебуває як біженець за кордоном. І вже зараз наглядові органи, які дістали доступ до реєстру Державної прикордонної служби, почали особливо ретельно відстежувати інформацію по мігрантах. Тож незабаром почнуть надходити «листи щастя» з вимогою повернути кошти державі.

Тим часом візьміть до відома, що на опалювальний сезон 2023/2024 років уряд відчутно збільшив обсяг грошової компенсації на придбання дров та вугілля. Зокрема, нормативи твердого палива для надання субсидії сьогодні становлять: на вугілля — 2,23 тонни, на дрова — 7,41 тонни.

Загалом же, згідно з даними Міністерства соціальної політики, станом на січень 2024 року понад 1,7 мільйона домогосподарств одержали житлово-комунальну субсидію. Середній її розмір — 1,41 тис. грн. Крім того, ще 1,2 млн сімей мають інші види пільг на оплату «комуналки», за яких пересічна економія для бюджету таких родин щомісяця становить приблизно 850 грн. Чи можна назвати такі суми державної допомоги на оплату комірного достатніми, виходячи з нинішньої вартості життя в Україні? Аж ніяк. Мільйони родин, «ощасливлених» житлово-комунальною субсидією, все одно ледь зводять кінці з кінцями, часом відмовляючи собі у найнеобхіднішому.

Погодьтеся: гірко отримувати такі субсидії, які все одно не дають змоги людині виборсатися з безпросвітних злиднів. А ще гірше мати такі зарплати, як у нас в країні. Ганебне соціальне явище — «трудова бідність» — давно стало прикметою наших реалій. Як тут не згадати вислову, що став крилатим завдяки усній народній творчості. В «Думі про козака Голоту» розповідається про бідного козака, у якого смушкова «шапка-бирка, зверху дірка, травою пошита, вітром підбита». Так і житлово-комунальні субсидії від уряду стали, наче та шапка-бирка…

     Газета захисту інтересів і прав селян України "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

  

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ