ТАК ДОРОЖЧАТИМЕ ЧИ НІ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЯ? І ІНШІ НЕ МЕНШ АКТУАЛЬНІ ДЛЯ ЛЮДЕЙ ПИТАННЯ

За матеріалами інтернет-видань 26.07.2023 225

Олена БЕГМА.

СЕРЕД актуальних тем обговорення в соцмережах чільне місце займають тарифи на електроенергію для населення. З 1 червня вони вже зросли зі 1,68 грн/кВт-год. до 2,64 грн/кВт-год. Але ще тоді урядовці натякнули на необхідність кількаетапного підвищення цін на енергоносії. Не за горами опалювальний сезон, тож рядові споживачі, яким уже доводиться сплачувати істотно зрослі суми у платіжках за світло, хотіли б знати, чого чекати: чи не підскочить восени ціна знову? Як запевнив міністр енергетики Герман Галущенко, в уряду планів ще раз піднімати вартість електроенергії для населення нема. У Міністерстві енергетики сподіваються пройти весь майбутній опалювальний сезон з чинним тарифом.

На одного жителя — 66 банкнот і 172 монети

НАЦБАНК відзвітував: станом на початок липня в Україні в обігу перебуває готівки на суму 711,9 мільярда гривень. При цьому на руках — 2,7 млрд штук банкнот (705,7 млрд грн), а також 14,3 млрд штук монет (понад 6 млрд грн). Таким чином, на одного жителя країни припадає 66 банкнот та 172 розмінні монети. Найбільше в обігу банкнот номіналом 500 гривень (27,7% від загальної кількості їх в обігу) та монет номіналом 10 копійок (28,3% відповідно). Найменше — банкнот номіналом 10 гривень (3,5% від загальної кількості в обігу) та монет таким же номіналом (близько 1,2% відповідно).

Найприбутковіші галузі

ТИСЯЧА вітчизняних підприємств забезпечують понад половину загального обсягу доходів від усієї промисловості країни. 2022 року вони змогли заробити понад 5 трлн грн. При цьому 21% від доходів цієї провідної тисячі — із паливно-енергетичної галузі, 17,3% — з електроенергетики, 8,3% — із роздрібної торгівлі, 8,1% — сільського господарства, 7,7% — харчової промисловості, 7% — із металургії. Водночас найбільшими за чисельністю секторами великого бізнесу є нафтогазовий (146 компаній), харчової промисловості (129), електроенергетики (105), сільського господарства (102). Як відмічають фахівці, незважаючи на явне зростання ролі сфери інформаційних технологій, українська економіка все ще залишається здебільше сировинною. Її експортну спеціалізацію досі визначають агрокомплекс та харчопром, а також такі галузі важкої індустрії, як металургія, хімпром та енергетика.

Затребувані професії та високі зарплати

ДЕРЖСЛУЖБА зайнятості назвала найпотрібніші нині в країні професії. Це тракторист, водій, токар, продавець, кухар, швачка, слюсар, електрогазозварник, бухгалтер. Що стосується оплати, то в наших реаліях високим вважається середньомісячний дохід починаючи від 28 тис. грн. Якщо взяти доходи за професіями не керівників, а рядових співробітників, то роботодавці готові найбільше платити менеджерам із розвитку та автоелектрикам — 28 тис. грн, кур’єрам зі своїм автомобілем — 29 тис. грн, дизелістам, автомеханікам і технологам-меблярам — 30 тис. грн, логістикам — 31 тис. грн, 3D-візуалізаторам — 31,5 тис. грн, рієлторам і рихтувальникам — 32,5 тис. грн, далекобійникам — 40 тис. грн. А найменше (від 7 до 10 тис. грн) — прибиральникам, санітарам, портьє, посудницям.

Які заробітки в наших за кордоном

У БАГАТЬОХ країнах ЄС українські біженці активно заповнюють робочі місця. Чимало їх знайшли роботу в готельному та ресторанному бізнесі, де трудяться офіціантами, кухарями, прибиральниками. Також для наших роботящих рук вистачає діла на фермах і садибах. Затребувані й високопрофесійні спеціалісти з хорошим володінням англійською або мовою країни перебування…

У Німеччині нашим лікарям і медсестрам, а також інженерам готові платити від 2000 до 5000 євро, автомеханікам — від 2000 до 3500, продавцям — від 1800 до 2300 євро. У Чехії затребувані водії вантажівок, монтажники систем опалення та кондиціонування повітря при зарплаті від 1000 до 1500 євро, кухарі — від 800 до 1200, електрики — від 1000 до 1800, інженери — від 2000 до 4000 євро. В Італії на фермі або працюючи офіціантом чи прибиральником можна заробити від 800 до 1200 євро, водієм таксі — від 1000 до 1500 євро. В Іспанії наші столяри, муляри, кухарі, офіціанти і садівники мають дохід у розмірі від 1000 до 1500 євро, медсестри — від 1500 до 2500 євро. Щоправда, і витрати на життя у країнах Євросоюзу непорівнянно більші за ті, що в Україні.

Бюджетний барометр

ЗА ПІДСУМКАМИ першого півріччя поточного року дефіцит держбюджету сягнув 476,3 млрд грн, і діра невпинно збільшується. Передбачається, що він майже повністю буде профінансований завдяки іноземним запозиченням і грантам, бо з такою грошовою прірвою наша економіка самотужки не впорається. Про це поінформувало Міністерство фінансів. Чи треба говорити, що скрута з коштами, спричинена скороченням надходжень до головної скарбниці й збільшенням витрат, є мало не головним чинником інфляції? Отже, і надалі її маховик усе розкручуватиметься.

«Байрактарів» додасться

В Україні розпочали будівництво заводу з повним циклом виробництва ударних безпілотних літальних апаратів «Байрактар» різних модифікацій. «Завод почали будувати на ділі, а не на меморандумах. Ми перейшли до реальних кроків», — повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

Ще у серпні 2022-го турецька компанія Baykar зареєструвала в нашій країні компанію з виробництва ударних безпілотників Bayraktar, придбала земельну ділянку та розробила проєкт заводу. Інвестиції у будівництво підприємства сягнуть 95,5 млн дол. Виробництво «Байрактарів» може розпочатися 2025 року.

Внесок українців у польську скарбницю

НАШІ співвітчизники, працевлаштовані у Польщі, суттєво поповнюють тамтешній бюджет. Так, за даними польського міністерства фінансів, воєнного 2022 року держказна отримала додатково 1 млрд злотих (близько 212 млн євро).

До речі, у липні в цій країні зросла мінімальна зарплата (вже вдруге за рік) до 3,6 тис. злотих. Після вирахування податків чистими «на руки» виходить 2,78 тис. злотих (близько 25 тис. грн). Тим, хто працює за договором доручення, тепер платять мінімальну ставку за годину 23,5 злотих брутто, або 210 грн. Залежно від відпрацьованих годин пересічно можна одержати від 4,7 тис. до 5,8 тис. злотих на місяць (42 тис. — 53 тис. грн).

Куди здавати зношені долари

ДОВІРЯЮТЬ українці долару — нерідко тримають удома заощадження саме в цій іноземній валюті. Воно й зрозуміло: «зелений» більш стійкий до інфляції. А тим часом проблемою з проблем для багатьох стало за потреби обміняти доларові купюри із суттєвими ознаками зношення на гривні за офіційним курсом. Обмінники відмовляються приймати сильно надірвані, пропалені, з плямами і написами… Після численних скарг у ситуацію втрутився регулятор. Так, НБУ рекомендує звертатися по послугу інкасо щодо прийняття старої готівкової інвалюти у сім українських банків із 65 діючих. Однак варто врахувати, що в них різна комісія за цю операцію: від 10 до 50% від суми номіналів купюр, що здаються. Так, Райффайзен Банк бере комісію 10% від суми, ПУМБ — 12%, Акордбанк, Кредобанк, Перший інвестиційний банк — по 15%, Укрексімбанк — 20%, МТБ Банк — 50%. Крім того, валютні ліцензії в нас мають 42 небанківські фінансові компанії, середня комісія з інкасо яких становить 20-30%.

Решту купюр обмінники і банки зобов’язані приймати без додаткових комісій. Зокрема, це стосується доларів 1996 випуску.

"Сільькі вісті"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ