Торік був урожай, та не було ціни, цього року буде ціна, але не буде урожаю

Микола Ясень 14.05.2024 536

Не треба бути надто спостережливим,  щоб прогнозувати цього року недобір урожаю пшениці

Науковець прогнозує недобір врожаю пшениціОдначе "Фермер Придніпров'я" вирішив зіпертися на передбачення доктора сільгоспнаук, головного наукового співробітника Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр"єва Національної академії аграрних наук України Сергія АВРАМЕНКА. А він заявив наступне: на фоні аномального підвищення температури та відсутності опадів у ранній весняний період і похолодання та заморозків і приморозків зараз відбувається зменшення продуктивності рослин озимих зернових культур у багатьох регіонах України. 

І далі доктор сільгоспнаук висловився образно, але доволі влучно. В тому дусі, що минулого року аграрії мали непоганий урожай озимої пшениці, проте не було ціни на неї.

«Цього року я прогнозую, що буде навпаки — урожаю не буде, але буде ціна. Цьогоріч дуже рано відновилась вегетація озимих і зазвичай коли раннє відновлення вегетації завжди формується дуже високий врожай, оскільки більше шансів утворення додаткових пагонів кущення у весняний період. В багатьох господарствах так і було. Проте потім відбулось аномальне потепління і стрімке наростання температур при якому рослини йшли в ріст, але не розвивались», — пояснив науковець. 

За його даними з чотирьох-п'яти пагонів кущення продуктивними виявився лише один.

Тому Сергій Авраменко  докинув, що на полях, де фермери не вносили азотні добрива, а не вносити приреченими було чимало з них,  ситуація майже безна дійна або малонадійна -  «плачевна», як науковець висловився. Рослини блідо-зелені, невисокі і високої продуктивності від них уже марно очікувати.

«При нормальній кількості опадів ці пагони були б продуктивними. Зараз вони просто відмирають і вже ніяким чином ви не зміните ситуацію», — прямо зазначив Авраменко.

А далі він додав, що наразі потенціал озимого хліба приблизно 2-2,5 т/га. Якщо будуть дощі, то максимум уродить 3 т/га.

«А тепер що буде відбуватися із ціною пшениці — у нас як завжди, коли її багато — ціни немає. Цього року ситуація зміниться частково на користь аграріїв, оскільки буде великий недобір врожаю. На фоні цього буде зростати ціна на пшеницю і на всі інші культури. У виграші будуть навіть ті, хто з певних причин не продали урожай 2023 року. Цього року вони будуть його продавати у півтора чи навіть у два рази дорожче. Тому не поспішайте продавати. Повірте ціна на нього буде рости. Це мій прогноз суб'єктивний. Хоча, можливо, він і помилковий, проте на більшості полів Харківської, Донецької, Дніпропетровської, частково Полтавської областей ситуація приблизно однакова», — підсумував Сергій Авраменко.

Крапка. Далі думайте самі, вирішуйте самі, що робити та як бути.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ