Транспорт, озброєння, пальне: як громади можуть допомогти добровольчим формуванням

За матеріалами інтернет-видань 24.05.2022 660

Про фінансування добровольчих формувань територіальних громад йшлося на інформаційній сесії Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області. У ній взяли участь понад 150 представників громад Запорізької, Дніпропетровської та Хмельницької областей. Про це 24 травня повідомив сайт Децентралізація.
Під час інформаційної сесії учасники отримали відповіли на найбільш поширені запитання і  рекомендації щодо організації фінансування видатків на потреби захисників.
За словами Марини Гончаренко, радниці з муніципальних фінансів та управління Програми «U-LEAD з Європою» у Харківській області, добровольче формування територіальної громади - це воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади. Він  призначений для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони в межах території відповідної територіальної громади. Його діяльність відбувається під безпосереднім керівництвом і контролем командира військової частини Сил територіальної оборони ЗСУ за територіальним принципом.

"Громади зараз функціонують в умовах, в яких ніколи не працювали. Щоб вижити і перемогти, органам місцевого самоврядування необхідно сфокусуватися на своїй роботі, і робити її добре. Всі дії ОМС в сфері національного спротиву та оборонної роботи мають бути узгоджені з представниками військової частини Сил територіальної оборони ЗСУ. При цьому з місцевого бюджету можна фінансувати заходи з підготовки добровольчих формувань, однак, придбання зброї та боєприпасів може здійснюватися в загальній системі забезпечення ЗСУ виключно за кошти Державного бюджету", - підкреслила  Марина Гончаренко.

На її думку, громадам необхідно дотримуватися чинного законодавства та фінансової дисципліни. Для використання будь-яких ресурсів має бути підстава і підтвердження цільового використання коштів. Щоб виділяти гроші на заходи з територіальної оборони, в громаді має бути прийнята місцева цільова програма, у якій прописані відповідні цілі та завдання. І саме цей документ є підставою для розробки відповідної бюджетної програми.
Передача транспорту для потреб добровольчих формувань може здійснюватися на умовах безоплатної передачі за рішенням ОМС або на умовах примусового відчуження за рішенням військового командування з погодженням з виконкомом місцевої ради.

"Якщо експлуатація службового (комунального) транспорту неможлива, то бюджетні установи можуть передати пальне для воєнних потреб. Безоплатна передача паливно-мастильних матеріалів (в т.ч. талонів) в умовах воєнного стану повинна відбуватися за ініціативою військового командування та визначенням потреби в пальному в листі-зверненні, - розповів Анатолій Матвіюк, радник з муніципальних фінансів та управління Програми «ULEAD з Європою» у Волинській області.

Він додав, що громади можуть стимулювати захисників та підтримувати їх родини. Відповідні заходи необхідно прописати в місцевій цільовій програмі соціального спрямування


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ